Икебана – чудесата на цветята украсява Стара Загора

Да се докоснеш до един необятен свят от красота, да откриеш отново и отново себе си, да преработиш травма, стрес или терзания, натрупани в душата ти чрез цветя, чрез подбора им или в съприкосновение с тях е магията на това невероятно изкуство ИКЕБАНА само по себе си – ЧУДО!

Светът отдавна е във възторг от страната на изгряващото слънце, от успехите в науката, техниката, съвременните технологии, от способността на този народ да вижда далеч отвъд хоризонта и в същото време да стои здраво на корените си, опазвайки стародавни традиции, правещи ги достояние на съвременника с топлината, любовта и съхраненото им изящество…

Дните, посветени на Празника на Стара Загора, са изпъстрени с многобройни събития. Едно от тях е съвместният проект на Японското посолство в София, Община Стара Загора и организация Miracle Ikebana.

За да се доближим до света на Икебана се срещаме с жената, която от години върви по пътеката на това изкуство, търсейки себе си в красотата на Икебана, на Японската традиция и на духовността й.

В тези часове Мирослава Иванова подрежда залата за предстоящата изложба ИКЕБАНА – ЧУДЕСАТА НА ЦВЕТЯТА. Домакини са Община Стара Загора, а НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ любезно предоставя залата си на третия етаж, за да приютят тази вдъхновяваща красота от цветя, композиции, умения, хармония и вдъхновение…

Запознавам се с едно сърдечно момиче, което ми се представя кратко:

– Мирослава Иванова с японско име Хосен. Занимавам се с икебана от 11 години и съм последователка на школата Хокето – Токио. Правя курсове по декорация в моята школа Miracle Ikebana.

Какво означава Miracle Ikebana?

Това е Чудесата на икебана и идва от моето име Мирослава – Miracle …Изложбата Икебана – чудесата на цветята е част от 33-тите дни на Японската култура и се провежда с подкрепата на Община Стара Загора – съвместен проект с Miracle Ikebana, Целта на събитието е да представим пред аудиторията на Стара Загора икебана в различните й форми и възможности, плюс илюстрация, която ще направя на откриването на изложбата на икебана – утре, 4-и октомври – вторник, от 18:30 тук в тази зала на третия етаж на Читалище „Св. Климент Охридски 1858“.

Ще има две работилници в събота – преди обяд за деца и след обяд за възрастни.

По време на работилниците аз ще покажа как се прави икебана и участниците ще могат да опитат да направят своята първа икебана …Това е не само участие в арт работилница. Това е възможност за преживяване, за творчество и за терапия чрез творчество.

Както казах занимавам се с икебана от 11 години. В последните пет години преподавам икебана. Имам школа по икебана, правя работилници и различни други събития с цел представяне на това изкуство, не само като аранжиране на цветя в японски стил, а също и като форма на релаксация и медитация. Тъй като ние, когато правим икебана, е едно време на подбор на материали, на подготовка и обработка на клонките, цветенцата, листенцата и ние всъщност се успокояваме, фокусираме се и създаваме нещо със собствените си ръце, което всеки ще може да направи сам. Всеки, който стане наш последовател след това с тези умения може да внесе красота в дома си.

По всяка вероятност ще има желаещи да участват в работилниците по икебана и е добре да ги обявите?

Работилниците ще се състоят в събота – за деца от 10:00 часа до 13:00 часа и за възрастни от 15:00 до 17:00 часа.

Има предварително записване на сайта ни, но могат да дойдат тук и ако не са заети местата да се включат.

Колко места има?

Приготвени са две места по седем човека – 14 места в работилница. И 14 – 16 са за възрастни.

Освен композиции в стила на най-модерната школа Sogtsu ще представим и десет композиции в уникална японска керамика бизент, която е от гр. Окаяма – Япония. За тази керамика е характерно, че тези вази се създават по естествен начин, няма примеси на нищо химическо и нищо допълнително, сравнено с нашата керамика. Това е нещо, което тази година представяме в България за първи път. Вече го представихме в София, в Пловдив, сега и в Стара Загора.

И как се отзова Мирослава в Япония?

Много дълъг, много дълъг е пътят, но в крайна сметка припознах това изкуство. Харесах го. Започнах да го развивам и ето вече имам и преподавател от Япония – Сомура Сен Сей, при която уча високите нива в икебана и искам да продължавам, тъй като то е занаят, който колкото човек учи толкова повече вижда, че има какво повече да…постигне.

Как започна всичко?

Започна с посещение на дните на японската култура, когато не съм очаквала, че аз ще бъда част от тези празници, от тази японска култура… Всъщност моят партньор в живота е любител на японската култура на Япония като цяло, на хората, на всичко японско. Той е учил в Япония за кратко и той е виновника аз да пробвам това изкуство. Полека – лека, полека – лека, за да почна аз да организирам собствена школа и да промотирам това изкуство От 2017-а организираме изложби на икебана, т.е. това ни е 9-тата изложба. Тази изложба е съвместна с Японското посолство в дните на японската култура.

София и Пловдив са ни обичайните дестинации. Стара Загора ни е за първи път и благодарим за поканата на Община Стара Загора.

И за да сме съвсем ясни за нашия читател – какво е това икебана?

Икебана – означава аранжиране на живи цветя. Буквалният превод на икебана е живи цветя, а философската трактовка на икебана е даване на втори живот на цветята, на растенията, на клонките; Например тук имаме палмови листа, които използваме – те бяха изхвърлени и ние сега чрез изложбата и представянето на тяхната красота им даваме втори живот. Това е икебана – от една страна е аранжиране, от друга страна е вид релаксация, забавление и изразяване на самия себе си чрез творчеството на двете си ръце…

Излизам и оставям Мирослава да свещенодейства с клонките, листата, цветята и вазите. Само за едно малко влизане в залата и вече беше я преобразила…Как ли ще изглежда утре!? Толкова сме забързани, технични, груби, понякога неетични – малко красота и терапия с цветя, а защо не и общуване с традицията на тази древна, далечна страна няма да ни е излишна. Ще Ви чакаме с Miracle Ikebana тук на третия етаж в Читалището.

Гинка Михайлова