Започна новата учебна година за Неделното училище и Ателието по иконопис в старозагорския храм „Света Троица“

С вълнение и надежда – за деца, родители и наставници на 2 октомври 2022 г. започна новата учебна година в Неделното училище и Ателието по иконопис в храм „Света Троица“, Стара Загора. Предстоятелят на храма свещ. ик. Евгений Димитров отслужи водосвет и пожела на децата да идват тук с радост, за да учат за спасителното дело на Иисус Христос, да рисуват Неговите свети образи и да напредват в богопознанието. Наученото да прилагат в живота, за да бъдат истински християни.

Учете прилежно и ако необходимо, преподавайте наученото на своите родители, тъй като много от тях не са имали възможност да посещават неделно училище“, пошегува се отецът. Той изрази надежда, че тази година децата няма да стоят вкъщи пред компютрите, а ще общуват на живо помежду си и със своите преподаватели.

По-силна от всякога е надеждата ни, че вече няма да има никакви пречки за провеждането на нашите занимания – каза и учителката в Неделното училище д-р Илиана Димова . – Като християни вярваме, че пандемията е урок за всички нас – да не забравяме за временния живот на земята, за тлението, но и за вечния живот на небето. През предстоящата учебна година сме предвидили интересни и вълнуващи теми, които провокират критическото и творческо мислене. Надяваме се те да отключат у децата желание за учене и усъвършенстване, стремеж към богоугодни дела и оделотворяване на вярата“.

С децата от Ателието по иконопис и тази година продължаваме по дългия и нелек път на иконописеца. Ще обогатим галерията си с нови и много интересни образи на светци, които ще представим на изложба през следващата календарна година“, добави преподавателката в Ателието Зорница Иванова. Успехите на ръководените от нея малки иконописци отдавна провокират симпатия и интерес. Вече има настойчиви запитвания за създаване и на иконописна школа за възрастни.

С откриването на новата учебна година Неделното училище към храм „Света Троица“ – Стара Загора, навлезе в третото си десетилетие. Стотици са преминали през неговия праг, за да навлязат в благодатния живот на Църквата. И тази година тук ще се обучават повече от 50 деца. За тях от училището подготвят изненада, която да компенсира неосъществените поклоннически пътувания в годините на пандемията. Преподавателките се надяват, че това ще помогне за позитивен старт на бъдещите начинания и проекти. Обещават скоро да обявят подробностите и пожелават на всички здраве и успех през новата учебна година.

Източник: Храм- паметник „Света Троица“