1 октомври е изпълнен с много световни празници:

Световен ден на възрастните хора – да са живи и здрави и да са им спокойни и достойни старините.

Днес е  още Световен ден на музиката, без която не можем, на кафето, на вегетарианството, на пощенските картички, които ни свързват и радват и на усмивката, която топли сърцето и радва душата. И това не е всичко – първи октомври е празник на българската поезия и на българските певци и  музиканти, на архитектите. Освен това е Световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата..

Толкова хубави поводи събрани в един ден рядко се случват, но пък ето днес имаме възможност да избираме да се поздравяваме или да си устроим малък празник в приятна компания.

Днес Православната църква отбелязва големия християнски празник Покров на Пресвета Богородица. Празникът възниква през Х в., за да се почете явяването на Божията майка в Константинопол. В църквата във Влахерна, по време на нощното бдение, част от хората видели Богородица, съпровождана от Свети Йоан Кръстител, Свети Йоан Богослов и други светци. Тя коленичила и останала в молитва дълго време. След това свалила покривалото си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие, но след появата на Богородица – опасността отминала.

Този ден бил обявен за празник на Божията майка, на който вярващите изказвали своята признателност за безкрайната милост на Пресвета Богородица и закрила. Нарекли деня Покров Богородичен. Думата покров идва от покривало – наметалото, с което Дева Мария покрила хората в храма и ги спасила.

На 1 октомври отбелязваме Международни ден на възрастните хора. Празникът е учреден с решение на общото събрание на ООН през 1990 г. Негова цел е да повиши вниманието към проблемите на хората от третата възрасти да бъде отдадена почит към техния принос за обществото.

Световен ден на музиката отбелязваме на 1 октомври. Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и днес се отбелязва в 120 страни. През 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти. Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване.

Музиката вдъхновява. А понякога думите за музиката освен, че вдъхновяват, са изключително очарователни. По случай днешния ден, Ви предлагаме някои прекрасни цитати за музиката.

„Без музика, животът щеше да е една грешка.“ – Фридрих Ницше

„Музиката дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не може и да остане премълчано.“ – Виктор Юго

„Музиката е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия.“ – Лудвиг ван Бетховен

„Като форма на изкуството операта е рядко и забележително творение. Според мен тя изразява човешката драма така, както не може да бъде изразена по никакъв друг начин, или поне не така красиво.“ – Лучано Павароти

„Музиката е стенограма на емоциите.“ – Лев Толстой

„Където думите се провалят, говори музиката.“ – Ханс Кристиан Андерсен

„Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко.“ – Платон

„Добрите песни нямат възраст. Те живеят вечно.“ – Алла Пугачова

„Поп музиката винаги казва, че всичко е наред, докато рок музиката ти показва, че не е наред, но можеш да го промениш.“ – Боно

„Музиката е велик обединител, невероятна сила. Нещо, което кара дори хората, имащи най-големите различия, да имат нещо помежду си.“ – Сара Десън

Честит празник на всички, които създават музика и на всички, които я обичат!

1 октомври, е приета, отново от ЮНЕСКО, но едва През 1999 г. ЮНЕСКО обявява 1 октомври за Световен ден на поезията. Решението е взето на 30-ата сесия на Генералната конференция на организацията – „За всеки жив читател и всеки жив поет.“ Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, „да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия“.

Честит празник!