В ОУ „Кирил Христов“ седмокласници беседваха за киберсигурността и цифровата хигиена

По покана на ръководството на ОУ „Кирил Христов“, в лицето на директора Господин Балъкчиев, на 27 септември 2022 г. в конферентната зала на училището се състоя интересна среща на седмокласниците с Ралица Йонкова Бояджиева, магистър по Киберсигурност и цифрова криминалистика и учител от ППМГ „Гео Милев“ по информатика и информационни технологии. Темата на събитието бе „Киберсигурност и цифрова хигиена“ . В него се включиха с интерес седмокласниците от петте паралелки. Ралица Бояджиева с професионална вещина и умел педагогически подход успя да завладее вниманието на подрастващите още в началото с мултимедийна презентация. Срещата продължи като беседа, в която децата се включиха с вълнение, споделяха факти от личния си опит и задаваха въпроси. Инициативата се проведе в навечерието на Европейския месец на киберсигурността – октомври.

Учениците възприемат комуникацията в различни приложения във виртуалното пространство като нещо модерно, но е важно в същото време те да се научат и да носят отговорност за поведението си в Интернет. Ралица Бояджиева обясни по атрактивен и интригуващ начин как познаването на основните правила за цифрова хигиена могат да ги предпазят от опасностите, които ги дебнат в електронна среда – докато сърфират в Интернет, пазаруват онлайн, публикуват в социалните мрежи, обучават се дистанционно или общуват с други хора в мрежата. Представи им понятията и ключовите правила за дигитална хигиена. Запозна ги с основните видове атаки, на които могат да бъдат подложени в цифрова среда, както и с осемте златни правила за безопасност на децата в Интернет. Голям интерес предизвика онагледяването с примери на това кои пароли на акаунти са силни и кои са слаби. Беседата бе изключително полезна за учениците и с множеството полезни съвети – да не се отварят линкове или имейли от непознати, да се споделя информация в Интернет отговорно и без лични данни, да се уважават авторските права. Акцент бе поставен и върху продължителността на ползването на новите технологии и Интернета от младите хора – да бъде умерено като времетраене и да не измества реалния контакт с близките и приятелите.

Децата останаха да разговарят по повдигнатите въпроси с Ралица Бояджиева и след приключването на срещата, което е показателно, че темата ги е развълнувала и ги е накарала да се замислят върху обсъжданите въпроси. „Много увлекателно и достъпно за учениците бе представено всичко. И на мен самата ми беше изключително интересно“, подчерта Марияна Йотова, заместник-директор по учебната дейност в прогимназиален етап.

Много съм доволна, имаше дискусия, учениците бяха активни“, сподели Ралица Бояджиева в края на срещата. Директорът Господин Балъкчиев и възпитаниците на ОУ „Кирил Христов“ , от своя страна, ѝ благодариха за интересната и полезна беседа по тези важни и актуални въпроси, свързани със съвременния начин на живот на младите хора.

Таня Николова