С ретро флашмоб театралите усмихнаха Нощта на изкуствата

На 23 септември 2022 г., по време на 17-то издание на Нощ на изкуствата в Стара Загора, едно от най-атрактивните събития беше Ретро флашмобът, поднесен от артистите на Драматичен театър „Гео Милев“. Любопитно е, че театърът за първи път се включва в такава обществено значима проява. Явно новият директор Светла Тодорова и екипът й с бързи стъпки търсят свои пространства в културния живот на Града на липите.

Флашмоб е предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място. В продължение на броени минути изпълнява някакво действие, след което се разотива също така внезапно, все едно нищо не се е случило.

Идеята за флашмоб е на младия актьор Красимир Ненков, веднага подкрепена от директора и всички млади артисти. Единодушното решение беше да се представят евъргрийните и танците на 80-те години на миналия век.

Заедно с репетициите и представленията, актьорите претърсиха гардеробите , за да намерят тоалети от преди 40 и повече години, спряха се на песните, репетираха танците.

Към каузата привлякоха самодейците от театралните формации, които ръководят. Децата и тийнейджърите се включиха с готовност и с нови идеи.

И така, след 20 :00 ч. на общинския площад се събра доста внушителна група, която при съответно музикално и светлинно оформление, „събра очите“ на многобройната публика.

Всичко беше толкова прекрасно и естествено, че желанието на присъстващите беше то да няма край…Браво! От сега мислете другата година, последния петък на септември с какво ще смаете старозагорци и гости.

Росица Ранчева