17-та Нощ на изкуствата в Стара Загора вече е история

За седемнадесета поредна година, в последния петък на месец септември, по добра традиция, в Стара Загора се организира „Нощ на изкуствата” . Това е очаквано събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на гражданите и гостите на града . На 23 септември 2022 г. , след зрелищно начало пред официалния вход на Регионален исторически музей, създадено от Прабългарската школа за оцеляване „Багатур“ и гайдарския състав „Ангел войвода“ старозагорските музеи, галерии и библиотеки отвориха врати до среднощ,за да предложат на  посетителите освен традиционните си експозиции и прояви, нови, по-атрактивни концерти, спектакли, срещи, нетрадиционни изложби и пр.

Най-нетърпеливи се оказаха студенти от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ (ПОИИГД) в Педагогически факултет на Тракийския университет, за да видят своите творби подредени в Градската художествена галерия. Изложбата им „Перспективи“ включва 57 авторски плакати. Съвсем професионално изпълнени, като теми и концепции, ни помагат да разберем повече за глобалните цели на човечеството, които вълнуват съвременните поколения графични дизайнери, но част от тях показват и редица свободни творчески експерименти.

В западната зала е подредена „Паралели“ -гостуваща колекция от графични творби на преподаватели и студенти от Националната художествена академия и филиал Бургас; в Графичния кабинет – изложба Съвременна българска графика. За най-малките посетители имаше куклен театър – „Златка златното момиче“; за почитателите на фолклора – камерен концерт на Фолклорна танцова формация ЕтноЗара; Вечните евъргрийни поднесе певицата Светлана Иванова – вокал и Светлана Денева – пиано.

И в Регионален исторически музей (РИМ) прозвучаха „Вечните евъргрийни“ изпълнени от Елена Баръмова /вокал/ и Светлана Денева /пиано/. Тук любопитство предизвикаха изложбите „Спомени за бащината къща“ и „Спортната слава на Стара Загора“; Концертната програма на Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra“ и „Балет в Нощта на изкуствата“ – на Държавна опера-Стара Загора . В Музея на религиите е представена авторска изложба „Дървото“ на Станимир Габровски с колажи, картини и пластики.

Няколко концерта предложи Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – на Дамски камерен хор „Библиофония“,  „Полина Влахова  и приятели“ и рок група „Сигнатура“. Работеха няколко арт ателиета за деца и ученици. Може да се види изложба на миниатюрни книжки от сбирката на проф. д-р Алберт Бенбасат на тема: Изложба по графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ и щанд за книги „Находка“ .

В изложбена зала „Лубор Байер“ Библиотека „Родина“ организира среща с автограф с  Катя Зографова и книгата ѝ „Бележити жени на/за България : От Кера Тамара до Петя Дубарова”.

В къща-музей „Гео Милев“ Таньо Клисуров и Янчо Карагьозов представиха музикално-поетичен рецитал „Слово и песен“. Късно вечерта се прожектира документалния филм по сценарий на д-р Румяна Лечева „Мина, тя мина“, посветен на любовта на Пейо Яворов и неговата муза, заснет в Париж по повод 100 години от смъртта й. 

В Центъра за даровити деца „Петър Жеков“ Клубът по сценаристика и режисура показа прожекция на късометражните филми „Забранявам“, „Чиста душа“ и „Амбиция“.

Актьорите от Драматичен театър „Гео Милев“ се представиха с флашмоб на площада пред общината.

Любителите на космоса и звездите бяха щастливи да наблюдават през телескопа ясното небе.

Клуб „Забавна астрономия“ и клуб „Млад експериментатор“към ЦПРЛ предложиха експерименти, наблюдения с телескоп и свободна дискусия

Сдружението за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“ върху трите знакови къщи на ул. „Сава Силов“ представи мултимедийни фасадни прожекции „Старите къщи разказват“, с акустичното участие на  Йордан Петков – клавир / пиано, Борис Атанасов – акустична китара, Мирослав Христов – саксофон. По късно – до среднощ в Къщата на архитекта имаше Експериментални аудио – визуални, фасадни мултимедийни и светлинни проекции.

23 септември 2022 г. е рожденият ден на новия „Център за изкуства и занаяти Къщата“. Намира се на ул. „Сава Силов“ 41 и има амбициите да стане привлекателно място за дейците на изкуството и културата. Честито!

Народно читалище „Родина-1960“ представи „Откраднатото братче“ – спектакъл на Детско куклено-театрално студио „Слънчице“. „Как се прави мимическа кукла“ стана ясно в детското ателие. Имаше и базар на натурална ръчно изработена козметика „Мемантикс“.

Добрата традиция спази и Териториален държавен архив – Стара Загора. Той представи фото-документална изложба, посветена на 70-годишнината на институцията.

МОЛ „Галерия Стара Загора представи 140 години от рождението на Владимир Димитров- Майстора; гостуване на Фондация „Изиарт“ и интерактивна арт инсталация „Влез в картината“ –  стани част от живописно платно на големия художник в специално изготвена кабина, облечен в народна носия.

Особено настроение, динамика, иновация, изненади и радост донесе в Нощта откриването на Третия международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. През цялото време ларгото беше препълнено от стотици млади хора, шествие с театрални костюми, улично шоу, музиканти, концерт на група Cool Den пред Drums-а и много настроение.

За празничното настроение на града допринесе и Фестивала на виното и културното наследство „Августиада-2022“. Той започна с дефиле на винарни, готвачи, музикални и други групи, с участието на кандидатките в конкурса за Царица на Августиада, с концерти, дегустации, наздравици…

Ех, защо всяка вечер не е последният петък на месец септември..?!

Росица Ранчева