За 95-ия рожден ден на проф. Минко Балкански на международна конференция в родното му село Оряховица се събраха учени от седем страни

Учени от Италия, Франция, Швейцария, Швеция, Германия, Австрия и Англия участват в международна конференция, която беше открита на 23 септември 2022 г. в образователния център „Мильо Балкански“ в старозагорското село Оряховица. Форумът е по повод 95-ата годишнина на проф. Минко Балкански, дългогодишен преподавател по физика в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж и световноизвестен учен. Президентът на Франция Франсоа Митеран му връчва Националния орден на Почетния легион, присъден му е орден „Стара планина” 2003, има и орден за национални заслуги от Министерството на просветата на Франция.

Темата на конференцията е: „Квантово взаимодействие между светлината и материята“. „Това е тема, по която години наред работи проф. Балкански. Тя е възникнала в лабораторията по физика на Екол Нормал Сюпериор в Париж. В продължение на четири дни ще търсим иновативни решения“, каза Янко Тодоров, ръководител на форума. 

Всеки участник в конференцията е избрал да дойде в България, която не познава, в знак на почит към проф. Минко Балкански и неговите научни постижения в областта на физиката. Сред тях е и Симоне де Либерато от Кралското научно общество на Великобритания.   

В разискванията днес се включи и проф. Минко Балкански, който пристигна от Париж в родното си село.

Янко Тодоров е четвъртият лауреат на Фондация „Милю Балкански“, основана от прочутия физик в памет на баща му преди 30 години. Днес младият учен работи заедно с близо сто учени от цял свят в лабораторията, която е дала няколко Нобелови лауреати. „Създадена е преди повече от век и се намира в Латинския квартал“, разказа Янко Тодоров, който вече е доктор по физика. 

Преди проф. Минко Балкански да се заеме с конкурсите по физика за ученици от родината си, във Франция, в училищата, които основава Наполеон – „Екол Политехник“ и „Екол Нормал Сюпериор“, никога не е имало български ученици, а сега всяка година влизат по двама, трима, благодарение на конкурсите, които организира Фондация „Милю Балкански“, подчерта Янко Тодоров. Той е възпитаник на Езиковата гимназия в Разград и като победител в националната олимпиада по физика през 1997 г. се запознава с професор Балкански. Участва в конкурса по физика, който организира фондацията и е класиран на първо място. Той изрази благодарност, че е имал шанс да завърши висше образование със стипендия в Париж и днес да работи в една от най-известните лаборатории по физика в света.

Д-р Румяна Лечева/БТА