Десетото  издание на фестивала на виното „Августиада“ посрещнаха в Стара Загора 

Десетото издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ радва жителите и гостите на Стара Загора. Тридневното събитие се провежда на Античен форум „Августа Траяна“. Началото бе дадено със зрелищното шествие, водено от тазгодишните кандидатки за Царица Августиада, следвани от Духовия оркестър на Община Стара Загора, изложителите на вино и кулинарни продукти, представители на организаторите на фестивала, както и делегация от Турция, която е специален гост на празника. В дефилето участваха още представители на граждански клуб “Липа” и други старозагорски клубове, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, подкрепени от ученици от ПГОХ “Райна Княгиня”, както и фолклорна група от Народно читалище „Св. Климент Охридски” с ръководител акад. Васил Герлимов.„Поздравявам организаторите, за магията, която са сътворили . Вярвам, че има още много проекти, по които можем да работим заедно за развитието на туризма и за нашия прекрасен град. Смисълът на „Августиада“ не е малък. Намираме се в сърцето на един хилядолетен град, на улицата, която е била някога търговска и където са се разхождали гражданите от древната Августа Траяна. Почувствайте този дух, усетете тази сила! Успех на фестивала!”, приветства организаторите и гостите ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

Представени във фестивала са над 30 винарни с над 250 вина. След гласуване от посетителите ще бъдат излъчени победители, а първенецът ще има правото да носи знака на „Августиада“.

„Благодаря за възможността да участвам в десетото издание на този пъстър фестивал. С него показваме богатството и многообразието на България. Туризмът е преживяване, а виното и кулинарията са неразделна част от всяко пътуване. За 10-та поредна година в Стара Загора си дават среща най-добрите изби и нови кулинарни продукти правят своята премиера тук. Ценя високо последователната ви работа и енергия, с които реализирате редица инициативи и допринасяте за напредъка на туризма в региона и развитието на национално ниво. Аз и моят екип ще подкрепяме всички инициативи, които затвърждават България като една добра дестинация”, отправи поздрав министърът на туризма Илин Димитров. Той връчи и грамота на Община Стара Загора за цялостен принос в развитието на културно-историческия туризъм и съпричастност към инициативата за популяризиране на дестинация България. Грамота за принос получи и Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Стара Загора, като министърът подчерта, че тази година изпреварва по брой туристи 2019г., което е един огромен общ успех.

Приветствие към жителите и гостите на града отправи и Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България. „Поднасям своите почитания. За мен е голямо удоволствие да произнеса реч при откриването на юбилейния фестивал на виното и културното наследство в Стара Загора. Радвам се, че Турция беше избрана тази година за страна-партньор. Ние сме две плодородни и щастливи държави и от нас зависи да увеличаваме тези природни дадености. Благодаря на Община Стара Загора за сътрудничеството“.

Поздрав към посетителите отправиха още и Галина Нифору, организатор на фестивала и председател на Българската асоциация на износителите на вино, председателят на Търговско-промишлената палата Стара Загора Олег Стоилов, съорганизатор на „Августиада“, както и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

По-късно през вечерта беше избрана и Царица на Августиада 2022г. Тазгодишната носителка на титлата е Ивайла Ушева. Нейни подгласнички са Пламена Колева и Джамила Калаш.

Официални гости на събитието бяха още зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова, зам.-областният управител на Стара Загора Стоян Стоянов, генералният консул на Република Турция в град Пловдив Корхан Кюнгерю, търговското аташе на Република Турция в София Синем Таштан, търговското аташе на Република Турция в Пловдив Армаган Ал, кметът и зам.-кметът на град Чорлу Ахмет Саръкурт и Гюнер Четин, президента на Търговско-индустриалната камара Изет Волкан и други.

Фестивалът продължава с богата програма до 25 септември – вход за 1 ден – 10лв., за 3 дни – 15лв.

Стефани Бабадалиева