Чудни истории разказват старите старозагорски къщи

На 23 септември  2022 г., в Нощта на изкуствата, малката старозагорска уличка „Сава Силов“, наричана в миналото „тихата уличка“, ще светне чрез мултимедийни – лазерни проекции по фасадите на трите къщи: Дома на арх. Христо Димов /Къщата на Архитекта/ , родния дом на Веселин Ханчев и Клиниката на неговите родители – семейство Ханчеви.
Трите достолепни къщи, съхранили цялото изящество на времето, разказват истории… Отварят врати за зрящите, отвъд видимото … За будните, които в рисунъка от пукнатини откриват красотата на архитектурата и чара на градския стил в сто годишната история назад.
Дали ще опазим и надградим зависи от нас, тези които живеем Тук и Сега, в града носещ легенда за „правите улици, липите и поетите“ …
Защо пък да не опитаме и ние да сме ТВОРЦИ на Бъдещето!
Чрез изказа на съвременното изкуство и технологии, ще акцентираме върху архитектурния ансамбъл със сто годишна история.
ИЗКУСТВОТО е единствения събирач и преводач между времена и пространства!
***
* 21:00 – 22:00 ч.  – акустично изпълнение, с мултимедийни проекции, с участието на Йордан Петков – клавир / пиано, Борис Атанасов – акустична китара, Мирослав Христов – саксофон.
* 22:00 ч.  до полунощ – експериментални аудио – визуални мултимедийни и лазерни проекции върху фасадите на трите къщи, дело на арх. Христо Димов, две от които защитени Паметници на културата.
…. И накъде без Словото – „Книжарница в Куфар“ е част от Къщата на Архитекта, като съмишленик и посланик на книжното богатство . Посетителите ще могат да си говорят за поезия и книги благодарение на Райна Димитрова .
Прекрасна НОВИНА!!! На 23 септември от 20:00 ч. ще отвори врати новото креативно пространство с името „Център за изкуства и занаяти “ Къщата“, бившата Ханчева клиника .
Сгушената отсечка на „Сава Силов“ Ви очаква …. Тук се срещат много времена…. А ние ще свържем минало и настояще чрез музика, визия, слово и светлина … за да предадем нататък …
Боряна Каниду