Опера и балет на 24 септември

На 24 септември от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора ще бъдат представени два едноактни балета и операта „Селска чест” от Пиетро Маскани. Произведенията са изработени от диригентите, участващи в Майсторския клас по дирижиране с водещ диригент Ивайло Кринчев.

ЛЕЙДИ ДЖЕЙН

Танцов спектакъл по музика на Джон Робъртсън

Либрето Джон Робъртсън по мотиви от произведение на Оскар Уайлд

В ролята на Лейди Джейн Елена Платон

ТАНЦИТЕ НА САЛОМЕ

Балет по музика на Джон Робъртсън

Либрето Джон Робъртсън по мотиви от пиесата на Оскар Уайлд „Саломе”

Хореография Каито Такахаши, Акари Мориматсу

Диригент и: Гай Дейвис-Великобритания и Дейвид  Спиро-САЩ

Сценография Венцислав Петров

Костюми Теодора Джамбазова

Солисти, кордебалет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора

По стечение на обстоятелствата и „Лейди Джейн“, и „Танците на Саломе“ са вдъхновени от творчеството на ирландския писател и драматург Оскар Уайлд, въпреки че последната история изначално е библейска приказка, която Уайлд превръща в пиеса. „Лейди Джейн“ е история, която той измисля, за да забавлява майката на приятел.

„Танците на Саломе“ илюстрира „танца на седемте воала“, изпълняван от Саломе за втория й баща цар Ирод, наградата за което ще бъде отсечената глава на Йоан Кръстител, предоставена й на сребърен поднос. Пиесата  е написана като самостоятелно оркестрово произведение.

„Лейди Джейн“ е замислена като съпътстващо произведение към операта-маска от Джон Робъртсън „Орфей“, чиято премиера се състоя в Русе през юни 2015 г. (изиграна и в Стара Загора през февруари 2016 г.) и с оркестър в същия състав. Композиторът е автор на текста и на либретото. В първата половина на творбата Лейди Джейн поглежда назад към живота си с различни танци (валс, чарлстон, танго), характерни за   различните години от нейния разказ, а втората част се развива около 1980 г., когато тя е възрастна жена.В ролята на възрастната Лейди Джейн гостува Елена Платон.

 

Селска чест

Опера от Пиетро Маскани

Режисьор Игнацио Окипинти

Художник на декора и костюмите Салваторе Русо

ДиригентИ: Ралф Галери – САЩ и Розета Иснарди-САЩ

Диригент на хора Младен Станев

Концертмайстор Паулина Захариева

Действащи лица и изпълнители:

Сантуца –  Петя Цонева

Туриду –  Георги Динев

Мама Лучия – Тереза Бракалова

Алфио – Александър Крунев

Лола – Петя Петрова

Драматичната история в операта „Селска чест“ е представена в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието – края на 19-ти век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът Игнацио Окипинти съзнателно търси една различна и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма.