Многоликото изкуство поддържа младия дух на д-р Драгомир Мирчев

Честит и благословен рожден ден, д-р Мирчев! Желаем Ви здраве, творческо вдъхновение и много аплодисменти за успехите на Вашето многолико изкуство!

Драгомир Мирчев е роден на 22 септември 1950 г. в гр. Попово. Работил е 24 г. като военен лекар в Хасково, София и Пловдив и 13 години в гражданското здравеопазване (2 г. в Кърджали и 11 в Либия).За работата си в университетска вътрешна клиника в гр. Дерна – Либия е удостоен от Правителството с Благодарствена грамота. Има три придобити специалности (инфекциозни болести, епидемиология, медицински мениджмънт) и дългогодишна практика по вътрешни болести; заемал е следните по-важни длъжности: дивизионен лекар, главен специалист в МНО, завеждащ инфекциозно отделение на Военна болница – Хасково, началник отдел ПЕК в ХЕИ – Кърджали.

Драгомир Мирчев е и човек от години отдаден на изкуствата. Творческите му интереси се простират в областта на литературата, изобразителното изкуство и музиката. Член е на Съюза на независимите български писатели, на Международната писателска гилдия, на Meждународната академия за литература и изкуство,на Славянската литературна и артистична академия, на Движението на световните поети, на поетичния клуб „Иван Николов“, нa Kлуба на хумориста-гр.Хасково и е председател на СНБП – филиал Хасково.

Пише сатирични стихове, епиграми, басни, лирика и афоризми. Автор на 6 изцяло авторски книги(текст, корици и илюстрации): „Вълшебно лекарство” (сатирична мозайка, издание – 2000 г. и второ допълнено издание – 2015); „ Романтични пиеси за акордеон“(2020 г. – палитра от 3 негови любими изкуства, съдържаща цикъл от 7 нотирани пиеси за акордеон, илюстрирани с авторски картини и художествена фотография, съчетани по неповторим начин; „ Под чучура“ – сатиричен миш-маш(сатирични стихотворения, епиграми, сатирични миниатюри и афоризми – 2021 г.); „Сентенции с претенции“(афоризми вместо клизми – 2021 г.) и „ Неопитомени мисли“(афоризми – 2022 г.). В последните две книги повечето от афоризмите са представяни по Националното радио „Хоризонт“ в неделната рубрика „Законите на Мърфи в ефир“ и предлагат на читателя актуални размисли за доброто и злото, за миналото, настоящето и бъдещето, за човешките достойнства, пороци и непреходните духовни ценности. През септември 2020 г. негов афоризъм спечели първа награда, която се дава след анкетно проучване сред радиослушателите.

Негови творби са публикувани многократно в централния/ в.’’Стършел’’, в.’’Народна младеж’’, в. „Българска армия“, в. „Трета възраст“, в. „Словото днес“/ и местен печат и в различни периодични български и международни издания: литературни алманаси/ ‘’ЮГ”, ”Културна палитра”, „Маскарад”, „Тракийска лира“- бр. 11 и 12, руският алманах”Содружество”- 2015 г., Литературен алманах „Хасково“- 2016 г., Алманах”Съвременна българска литература и изобразително изкуство“- бр.1- 2016 г. и бр.2- 2017 г., Литературный алманах „Новые пилигримы“- 2020, Алманах „Хумор и сатира“- 2020, 2021 и 2022 г.; литературни антологии /„Хасково“- 2015,” Македонско-българска антология- 2016, Украинско-македонска поетична антология- 2020/; литературни сборници /„Шегата настрана”, „Делници в бяло”, Юбилеен сборник на СНБП- 2015 г.и 2020 г., Сборник стихове „Конкурс за поезия 2016” на Сдружението „Сръбско-българско приятелство”, „Законите на Мърфи в ефир“- 2020, 2021 и 2022 г. /Антологиите на Движението на световните поети „Compassion save the world-2021 г.и “Hyperpoem” – 2022 г.; списания: сп.„Здраве”, сп.”Животът в света на поезията”, сп. „Знаци“, сп. „Матадор“/ и др. . Превеждани са на английски, руски, сръбски, украински, полскии македонски езици. Излъчват се и по Националното радио. През 2020 г.е награден с почетния медал „Съюз на независимите български писатели“ за цялостно творчество. Лауреат за лирика на 11-я международен литературен фестивал „Чеховская осень“ в Ялта от 30.04.2021 г. с втора награда и с първа награда от Международния конкурс за поезия „Пока айва еще цветет“ от м.12.2021 г.

Работи и в областта на живописта(акварел, гваш, масло), графиката, включително карикатури, а също така и в художествената фотография. Има няколко самостоятелни изложби живопис (1982, 1983, 1986 и 2001 г.), една – художествена фотография (1986), както и много участия с картини и фотоси в международни, национални и регионални изложби в периодичния печат (сп. „Българско фото”, сп. „Моите цветя” и др.). Удостояван е с национални награди (за живопис – Лауреатско звание със сребърен медал за 1984 г. и звание „Първенец” със златен медал от 1989 г. и лауреатско звание и бронзов медал за художествена фотография през 1974 г./, както и с редица дипломи, грамоти и предметни награди.

Музиката също заема достойно място в творчеството на д-р Мирчев. Като страстен музикант не само свири на пиано, синтезатор и акордеон, но има и авторски композиции. Лауреат с първа награда и златен медал за авторска клавирна музика и изпълнение на Международния фестивал на изкуствата в Босна(22.09.19 г.) и на Международния музикален конкурс във Варна „Аз уча музика“(2021 г и 2022 г.). Негови музикални произведения са се изпълнявали на различни форуми у нас и в чужбина в периода 2018-2021 г. включително и по Националното радио. Основател е на музикални формации и на редица музикални инициативи в Хасково и страната. Член на жури на различни конкурси.

Анастасия ВАСИЛЕВА

Художествена фотография авторска творба- живопис