Фестивалът „В сърцето на Тракия” на 24 и 25 септември

„В СЪРЦЕТО НА ТРАКИЯ” –

V НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ

Стара Загора, 24-25 септември 2022г.

Фестивалът „В сърцето на Тракия” е посветен на Празника на Стара Загора – 5 октомври и се провежда за пети път. Негови организатори са Община Стара Загора и Народно читалище „Родина-1860“.

Тази година в двата фестивални дни ще си дадат среща 20 любителски танцови формации с близо 360 участника – от Стара Загора, София, Пловдив, Габрово, Тутракан, Велико Търново, Търговище, Елена, Банкя, с.Крумово, общ. Родопи, с.Джулюница, общ. Лясковец, с.Краснова, общ. Хисаря, с.Дълбоки, Старозагорско и др.

Фестивалът ще се проведе в 2 дни на сцената до шадравана в парк „Артилерийски“. Първият ден започва в 13.00 часа с фестивалната програма на участниците, като в началото ще има общо представяне на групите с три хора от тракийската фолклорна област – Трите пъти, Ръченица на хоро и местното Боалийско хоро. На следващия ден, 25 септември, от 11.00 часа започва „Учебен час на открито“ – разучаване на хора от различни фолклорни области с гл.ас.д-р Благовеста Калчева от Катедра „Хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив. Всички желаещи могат да се включат в учебния час, дори и да не са част от фестивала.

И двата дни – съответно събота от 14.00 до 16.00ч. и неделя от 11.00 до 13.00 ч. – всички деца и младежи от града ще могат да вземат участие в проект мозаечно пано „Децата – цветята на града“ около чешмата в близост до сцената, като изработят цветя от рециклирани фаянсови плочки по предварително зададен образец.

На 25 септември, неделя, успоредно с фестивала „В сърцето на Тракия“, от 10.00 до 12.00 ч. около шадравана в парк „Артилерийски“ ще се проведе и тематично свързан ученически празник „На село“, организиран от Клуб „Роден за приключения“.

За спомен от фестивала всеки клуб ще отнесе сувенир от РИМ Стара Загора, грамота за участие и рекламни материали за града ни, а всеки участник ще получи стикер с логото на фестивала, така че всички да отнесат спомена за Стара Загора и Тракия в сърцето си.