„Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до средата на ХХ в.“ е темата на Национална научна конференция в Стара Загора

На 20 и 21 септември 2022 г. в Стара Загора се провежда двудневна научна конференция на тема „Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до средата на ХХ век“. Организирана е от Община Стара Загора, Старозагорска света митрополия, Институт за исторически изследвания – БАН, Научен архив на БАН и Регионален исторически музей – Стара Загора.

Научният форум е посветен на няколко годишнини, свързани с живота и делото на Митрополит Методий Старозагорски: 130 години от откриването през 1892 г. на Българската духовна семинария в Цариград с първи ректор архимандрит Методий, 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“ в град Шипка от митрополит Методий и 100 години от кончината на първия Старозагорски митрополит Методий.

В конференцията ще бъдат представени научните доклади на 22 учени от БАН, редица университети, музеи и архиви. Още първия ден ще бъде представен сборник с неиздавани ръкописи на митрополит Методий.

„В най-новата ни история безпрецедентно Дядо Методий е една от светлите личности, която  дава съществен принос за много благородни дела. Венец над тях е и залесяването на Ахмак баир над града ни и превръщането му в красив парк“- каза в приветственото си слово Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей (РИМ) Стара Загора. Той благодари на Общината и лично на кмета Живко Тодоров за подкрепата за реализиране на конференцията, на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан за благословението и активното участие, на Държавен архив- Стара Загора, особено за изготвяне на изложбата.

От името на кмета Живко Тодоров и от свое име зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова пожела успешна и ползотворна работа на конференцията:

“Имам удоволствието да Ви приветствам и да открия този висок форум. Той е значим не само за нашия град, но и за страната. В днешно време, обгърнати от неизвестности за бъдещето, трябва да знаем и възпитаваме онова, което сме наследили. Младите хора нека да познават историята и да бъдат свързани с духовното просвещение , защото това е примерът за всички нас- нравствено поведение и добронамереност, – каза г-жа Сотирова. – Не е случайно мотото на конференцията. Не е случайно, че днес отдаваме почит към всички дейци, допринесли за съграждането на Българската православна църква и държава в моменти на предизвикателства.

Провеждането на такава конференция в Стара Загора е посвещение. Няма друго толкова изявено име в историята на града ни, което да събира толкова съмишленици и последователи. Всеки старозагорец -от най-малките деца, знае кой е Митрополит Методий.

Програмата на конференцията е наситена. Надявам се, всички да се удоволствате в тези дни. Вашите доклади ще бъдат достояние и за следващите поколения.

Благодаря на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан , който е достоен последовател на делото на Дядо Методий. В негово лице виждаме нова светлина, която да бъде достатъчно въздействаща да възпитава  следващите поколения. Благодаря Ви, Ваше високопреосвещенство, че отдавате почит към всички предшественици, защото това е най-добрият начин да възпитаваме днешните поколения“- каза в заключение зам.кмет Сотирова. Тя отново благодари на участниците в конференцията, пожела им ползотворна работа, с което ще се обогати историята на града.

„ В навечерието на честването на Деня на Независимостта на България имам огромната чест и привилегия да благословя откриването на Националната научна конференция „Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до средата на ХХ век“, каза митрополит Киприан.

Старозагорската света митрополия, заедно с Община Стара Загора и Института за научни изследвания към БАН, Научният архив към БАН и Регионалният исторически музей – Стара Загора са в основата на това научно събитие.

Българската православна църква и нейните архиереи винаги с дълбока почит да се отнасяли към труда на историците, чиято цел е да съхрани паметта на човечеството и да дава знания на всяко ново поколение за пътя, който е извървян от нашите предци. В историческите архиви се крият не само факти, но има и опит, има и мъдрост, защото както казва древната римска поговорка- времето разкрива всичко.

Не е случайно, че един от вдъхновителите и споспешниците на създаването на Старозагорския исторически музей е именно Митрополит Методий Кусев: първият старозагорски митрополит, който е бил на митрополитската катедра през годините 1896 до 1922 г. . С родолюбивото си сърце той е осъзнал величието и делото именно на Св.Паисий Хилендарски и на неговата „История Славянобългарская“. И слага не само началото на родното ни Възраждане, но и плод в промисъла на Светата Троица за бъднините на майка България.

В своите проповеди митрополит Методий винаги е изтъквал епохалното значение на История Славянобългарская, благодатта, стаена в нейните корици, и като духовен потенциал, който тя генерира с посланието си именно в българското родолюбиво сърце. Още в началото на ХХ в. митрополит Методий се е отнасял към обикновения монах Паисий именно като към светец. Тези негови чувства не са случайни и няколко десетилетия след това- на 26 юни 1962 г. Светият Синод на Българската православна църква причислява Атонския монах към сомна на Българската святост. Свети Паисий е покровител на българските историци.

Дядо Методий осъзнава, че от годините на написването на История Славянобългарская през 1762 г. до времето, в което той живее, чувствата на българите към Историята му не са се променили съществено. И именно този Старозагорски митрополит, използва всеки църковен и народен празник, за да припомни величието и стоицизма на българския дух, устоял векове на преломни събития и огромна тирания.

Първият български старозагорски митрополит Методий е пример на духовник, изцяло отдаден на призванието си да служи на народа. Той е бележит деец на църковна независимост и освобождението на България.

През целия си живот, той с труда и вярата си дарява сила и дух не само на своите епархиоти в своята епархия, но и на всички вярващи в православната ни църква.

Неслучаен е фактът, че настоящият научен форум е посветен на няколко годишнини, свързани именно с дейния му народополезен живот: 130 години от откриването на Българската духовна семинария в Цариград, чиито пръв ректор е именно архимандрит Методий; 120 години от освещаването на храм- паметника „Рождество Христово“, който е на територията на Шипченската света обител и 100 години от неговата кончина.

Тази конференция, заедно с всички съпътстващи събития, не само ни припомня величавото дело на човека, духовника, възрожденеца, но и неговата благотворителна и културно-просветна мисия тук, в духовната му епархия и в родната ни църква. Мисия, която Българската православна църква изпълнява неизменно през дългата си история, грижейки се за душите на своите пасоми с дейността винаги да събужда вярата и духа в доброто на българското сърце, който е много, само че някак ние го забравяме или е притулено през времето.

Следвайки думите на Св. апостол Павел  „а плодът на духа е любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие и вяра, Българската православна църква е била в основата на хилядите дарителски и образователни инициативи, както във времевия отрязък визиран за научните доклади, така и извън него. В обичта ни към Бога и в любовта ни към ближния е силата на нашия народ. Там е неговият дух, който в своя кръстоносен исторически път винаги е носил и възкръсвал благодарение на добродетелите вярата, надеждата , любовта и премъдростта.

Нека Бог да благослови всички, които с толкова жар подготвихте тази Национална конференция, участниците в нея и всички присъстващи. Всички Вие помагате да не забравяме историята си и да пренасяме вярата и родолюбието си. Да имаме обич и нравственост в душите си! И нека нашият Спасител да дарува телесно здраве, много благодат на целия православен български народ, бъднини и винаги да помним паметта на нашите предшественици! Успех на научната конференция! – каза митрополит Киприан.

За духовния свят на митрополит Методий говори проф. дин Лизбет Любенова, „научен ръководител на конференцията. В първото заседание беше прочетен доклад „Християнската културно- просветна дейност на митрополит Методий в светлината на неговите религиозно-нравствени , църковни и педагогически възгледи“ на доц. д-р Костадин Нушев;“ Опит за сравнителен анализ на християнските културно-просветни и апологетични възгледи на митрополит Методий и проф. архим. д-р Евтимий Сапунджиев“ от Елена Дюлгерова; „Един непознат и неосъществен проект за параклис и паметник на националните герои , загинали на Бузлуджа през 1868 г. по идея на митрополит Методий“ от гл.ас.д-р Николай Хрисимов; „Митрополит Методий Загорски и Боруйската мала света гора“ от д-р Мариана Минкова и проф. Иван Т.Иванов; „Архимандрит Методий Кусев – протосингел на Пловдивската епархия 1873/1880 г“ от инж. Христина Ненчева и инж. Здравка Ненчева.

След края на първата сесия в алея „Стара Загора“ на парк „Пети октомври“ беше открита богата фотоизложба „Митрополит Методий Старозагорски“.

Днес следобед и утре преди обед конференцията продължава своят работа. Входът е свободен за всички желаещи да присъстват на форума.

Росица Ранчева