„Относителна реалност“ усмихва изложбена зала „Байер“ в Стара Загора

Показваме тази изложба за втори път. „Премиерата” и беше в Благоевград миналата година есента и след 5 дни затвориха всичко заради епидемичната обстановка. Много от колегите ни неможаха да я видят” – споделят за Долап.бг Анна Васева и Румен Дешев преди откриването на „Относителна реалност” на 15 септември 2022 г. в зала „Лубор Байер”.

Съвместната изложба на двамата автори бе представена от старозагорския художник Петър Петров, с когото са били състуденти:

И двамата са възпитаници на Благоевградския университет. Участват в много регионални, национални и международни изложби. Това, което показват тук, е много стилно, с характерни особености – нанасяне с експанзивен цвят при Анна Васева, който взаимно се допълва с по-философския размисъл в творбите на Румен Дешев.

Платната в „Относителна реалност” са категорично силно въздействащи, но с някаква светла сила. Наистина цветовете в картините на Анна Васева са наситени, дори някои ми изглеждат като лично „измислени” от нея, като несъществуващи в природата, като химично съединение между незнайно как съчетани основни цветове. И същевременно картините й са много нежни и много лирични.

Платната на Румен Дешев провокират с форма и подредба и са в различни землисти и дървесни цветове, носят някакви праисторически послания и са като „изречени” от древен шаман.

Анна Васева е от Благоевград. Лектор по „Мода и дизайн“ към Център за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград. Магистър е по „Педагогика и социален формат на изобразителните изкуства“. Има множество участия в местни, регионални и национални художествени изложби и конкурси, както и три самостоятелни експозиции. Нейни картини са в частни колекции в България, САЩ , Италия, Кипър и други.

Румен Дешев също е от Благоевград. От 2007 година е асистент в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Магистър е по „Промишлени изкуства – мода“. През годините е участвал в редица художествени изложби и конкурси. Автор е на три самостоятелни експозиции. От 1996 година е художник на свободна практика.

Уляна Кьосева