ОУ „Кирил Христов“ посрещна новата учебна година с много специални гости

Усмивки, цветя, балони и празнично настроение изпълниха двора на ОУ „Кирил Христов“ Стра Загора в ранното утро на 15 септември 2022 г., когато се проведе официалното откриване на новата учебна година. Тържествено беше посрещнато училищното знаме, прозвучаха и двата химна – на Република България и на Европейския съюз. По традиция в началото на празника първите сърдечни приветствени думи произнесе директорът на училището Господин Балъкчиев. „На всички ученици пожелавам спорна и успешна учебна година, на техните родители – да бъдат спокойни, защото с децата им работят много добри и можещи учители, а на колегите – да са живи и здрави, все така да водят с вдъхновение учениците по пътя на знанието“, каза в словото си г-н Балъкчиев.

Много гости и тази година уважиха ръководството и екипа на ОУ „Кирил Христов“ в празничния ден и също поднесоха своите благопожелания: Бояна Танева от Общинския съвет в Стара Загора, член на Постоянната комисия по образование; проф. д-р Таня Борисова – декан на Педагогическия факултет при Тракийския университет; Огнян Драганов, директор на Държавната опера в Стара Загора, придружен от маркетинг-директора Георги Митев; подполковник Стефан Горчев – Началник на отделение „Административно“ на 2-ра механизирана бригада; Валя Сотирова – уредник в Къща музей „Гео Милев“ , както и футболистите Лукас Мартинс от Бразилия и Калоян Кръстев – и двамата от ПФК „Берое“.

Благодарим Ви, че представяте Стара Загора с толкова добри резултати на Вашите ученици и че жънете толкова много успехи. Пожелавам изключително успешна нова учебна година на всички!“, заяви в приветствието си към ръководството на училището и учителите г-жа Бояна Танева. Проф. Таня Борисова подчерта в поздравлението си, че ОУ „Кирил Христов“ е иновативно училище и родителите могат да са сигурни, че децата им са поверени в ръцете на едни от най-добрите педагози. В последвалите изказвания другите гости се върнаха в спомените си за първия учебен ден като един от най-прекрасните празници в живота на всеки човек, отправиха ласкави думи за ОУ „Кирил Христов“ и светли пожелания за новата учебна година. Г-н Лукас Мартинс поздрави на български език присъстващите за радост на учениците, почитатели на любимия старозагорски футболен отбор.

Последвалата празничната програма бе по сценарий на учителките Милена Танева и Албена Мечева. Водещите Елица Велева от VII „б“ клас и Тихомир Ангелов от VII „д“ клас дадоха думата на първокласниците Александра, Кристиян, Георги, Елеонора и Йоана, които с вълнение представиха кратък рецитал. Талантливата Божидара Николова от VII „б“ клас очарова всички с фолклорната добруджанска песен „Пристануша“, дадена й от народната певица Галина Дурмушлийска. Присъстващите поздрави и младата певица Кая Иванова от VII „в“ клас с песента „Когато си от мен далеч“. Неповторимо очарование внесе изпълнението на „Тракийски танц“, представен от сборна група по интереси за народни танци от пети клас с ръководител Нела Караманова, старши учител по музика в ОУ „Кирил Христов“. На импровизираната сцена се изявиха с „Дунавко хоро“ и деца от училището, участници в ДФА „Траянци“ с хореограф Росица Христова към ЦПЛР – Стара Загора. Училищният звънец призова учениците в класните стаи, а директорът г-н Балъкчиев плисна ритуално вода от менче със здравец.

Най-вълнуващ бе денят за първокласниците, които за първи път прекрачиха прага на желаното училище. Те трепетно преминаха под красива арка на входа, водени от класните ръководители на петте паралелки – Цветелина Бойчева, Марияна Вълева, Мими Бойчева, Елена Колева и Елена Начева. Неотлъчно до тях бяха и учителките на целодневна организация, съответно Жана Пеева, Мирослава Петрова, Нина Талаянова, Галина Христозова, Андония Неделчева. В класните стаи първолачетата продължиха празника с интересни тържества, на които се запознаха със съучениците си и получиха новите си учебници, пяха и танцуваха.

Най-малките ученици бяха посрещнати по традиция с пита и мед и се потопиха във вълшебния училищен живот с интересни дидактични игри, мултимедийни презентации и занимания, грижливо подготвени с много старание, обич и фантазия от техните учителки, които не пропуснаха и да ги изненадат със специални подаръчета. Децата от първи „а“ клас получиха специални символични медали и се насладиха на изключително занимателни игри. В I „б“ клас бяха изненадани приятно с индивидуални баджове с бухалчета – символ на мъдрост и знание, както и със снимки за спомен на украсена за целта рамка. Под мотото „Ние, врабчетата“ протече неповторимото тържество с множество оригинални игри за учениците от I „в“ клас. „Ние сме трудолюбиви пчелички“ – заявиха децата от I „г“ клас, които се забавляваха по атрактивен начин с три интересни игри, свързани с приказка за пчеличката Мая. При тях гостуваха и петокласниците Нели Георгиева, Мария Стойчева, Ралия Райкова и Жасмина Русева, които им представиха новите учебници. Под мотото „Голямото приключение“ протече невероятното пътешествие на децата от I „д“ клас. Те получиха „космически паспорти“, 3D очила за 3D видео и персонализирани ранички с името на детето и класа, след което потеглиха на пътешествие с преодоляване на предизвикателства, на което доказаха, че са достойни да бъдат първокласници и получиха по нестандартен начин своите учебници. Пътешествието ги „отведе“ в Космоса до планетата Букволандия, на Земята „плаваха“ по вода с кораб до острова Цифроланция, на българския бряг ги „посрещнаха“ с народни носии петокласничките Виктория Павлова и Михаела Кирева, след което всички заедно „пътуваха“ с влакче в България. Накрая дори положиха клетва на първокласника, а като добра орисница учителката изрече специални наричания при разчупването на питата за класа. И това бяха само малка част от множеството изненади, които всички учители бяха подготвили за своите ученици в празничния първи учебен ден. От Община Стара Загора и тази година също зарадваха най-малките със специалното издание на диск „За Вас, първокласници“ и тетрадки с логото на ПФК „Берое“.

Паметен бе денят и за петокласниците от петте паралелки на ОУ „Кирил Христов“, които поеха по пътя на знанието в прогимназиалния етап с новите си класни ръководители – Нела Караманова, Йовка Янчева, Марияна Тодорова, Милена Танева, Сергей Андонов. Сред новите придобивки в началото на учебната година по отношение на материалната учебна база е и изцяло обновеният с модерна училищна мебел кабинет по история и цивилизации – класна стая на V „в“ клас с класен ръководител г-жа Тодорова – преподавател по история и цивилизации.

По традиция на 15 септември към небето полетяха балони с пожелание за лека, щастлива и благодатна нова учебна година, през която ОУ „Кирил Христов“ да съхрани неповторимия си дух и атмосфера като храм на знанието и човечността, да бъде и занапред едно от най-предпочитаните учебни заведения.

Таня Николова