Кой е в международно жури на театралния фестивала “Данаил Чирпански”?

3-членно международно жури ще оценява дипломните спектакли на 7-те академии от Европа, които гостуват на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански”. Събитието ще се проведе от 23 до 27 септември в Стара Загора, а участниците са от Словения, Испания, Италия, Ирландия, Швейцария, Великобритания и България.

Англичанинът Пол Борн е театрален режисьор, преподавател и артистичен директор на Menagerie Theatre Company в Кеймбридж. Преди това е бил артистичен директор на Center Stage New York и директор на The Frankfurt Playhouse. Преподавател е в Кеймбридж и в DAMU (Прага), където води курсовете съответно Творчески процеси и Режисура и продуценство.
“Запознах се с част от организаторите преди месеци и една от причините да приема да бъда жури на фестивала е, че екипът изглеждаше толкова посветен на това да почете Данаил Чирпански като отличен млад артист. А скоро ще можем да честваме работата на много отлични млади артисти от Европа. Аз, като “стар артист”, имам възможността да чувам, виждам и разбирам какво интересува младите хора – да бъда свидетел на тяхното въображение, любопитство и човечност… аз съм късметлия!”, споделя Пол Борн.
От Румъния пристига Джанина Карбунариу – режисьор, драматург, директор на Младежкия театър и куратор на Международния театрален фестивал в Пиатра Нямц. Работата й е представена на международни фестивали в Авиньон, Wiener Festwochen, Биенале New Plays from Europe Wiesbaden, LIFT London, Almada International Festival, TransAmeriques Festival в Монреал, New Drama Budapest, New Drama Moscow, Млади Леви Любляна и др. Нейни пиеси са преведени и поставени в редица държави.

От българска страна в журито се включва Илияна Кънчева – сценограф и визуален артист. В периода 2013-2014 г. нейни експериментални филми са селектирани за участие на фестивали във Варна, Пловдив, Сърбия, Гърция, Белгия и Германия. Има четири самостоятелни изложби и участва в множество групови в България и чужбина. През февруари 2017 г. печели едномесечен творчески престой към фондация „Arts Connection” в Маями, САЩ. През 2022 г. печели наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България за сценография. Илияна ще бъде жури на фестивал за първи път в рамките на МСТФ “Данаил Чирпански”. “Това малко ме плаши, от една страна, но от друга – ме вдъхновява и го приемам като изключително предизвикателство към себе си и като голяма отговорност.”, споделя тя.
Програмата на фестивала, както всяка година, включва не само спектакли, но и множество допълнителни събития, които са насочени към развиването на уменията на участниците, както и към анализ на тяхната работа. Всеки член на журито ще води свое ателие или презентация, а в рамките на фестивалните дни ще се проведе и движенческият уъркшоп „Въображение и движение в тялото на артиста“ от Яница Атанасова. Тя е режисьор и хореограф на редица успешни танцови спектакли и филми, и е носител е на множество престижни отличия като наградата „Златна муза“ за най-добър съвременен танцов спектакъл „WръZки“. Хореографията й получава признание от различни европейски и световни танцови състезания като „Open Russian Championship“, „World Dance Masters „, “Dance Star World Dance Championship”.

По време на петте фестивални дни ще можете да гледате спектаклите от програмата в Културен център “Стара Загора”, Държавен куклен театър – Стара Загора и Драматичен театър “Гео Милев”. Откриването ще се състои на 23 септември (петък), пред и в Културен център “Стара Загора” от 19:00 ч., с истинска фиеста – улични изкуства, музика, шествие на театрални костюми и др.

Всички спектакли, ако не е посочено друго в програмата, са с вход от 8 лв. под формата на дарение, срещу което получавате покана с конкретно място в салона. Дарение можете да направите на касата в Културен център от 23 до 27 септември или на касата в Държавен куклен театър и ДТ “Гео Милев” в рамките на час преди всеки спектакъл в театрите. Всички дарения ще се използват за реализирането на МСТФ “Данаил Чирпански”.

Осъществяването на фестивала би било невъзможно без подкрепата на Министерство на културата и Община Стара Загора. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”. Партньори на МСТФ са още Съюз на пивоварите, “Бяла вода”, Загорка, Ekotex, One Vin, PREMIER studio, хотел “Форум”, клуб Drums, пиано бар The House. Медийни партньори са Дарик Радио, Радио Стара Загора, LoveTheater.bg, dolap.bg. Държавен куклен театър – Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека “Захарий Княжески” застават зад фестивала.