„За да ни върви по вода “ през новата учебна година ДГ„Светлина“ докара на децата си истинско море

В северозападния край на Стара Загора, доста над Стадион „Берое“, в сърцето на боровата гора свети със собствена светлина един голям бисер – Детска градина No10 „Светлина“. Изключително голям е интересът на родителите към този дом на красотата, на изненадите, на специалните игри, на любовта към спорта и изкуството, на грижовност към природата.

Новата учебна година започват 197 деца. 14 са госпожите им учителки, а непедагогическият персонал -32.

Какво ли пак са измислили неуморимите госпожи, начело с директора Йоанна Димитрова, за първия учебен ден?

Искаме да запазим свежестта от лятната ни колекция от преживявания, споделя Йоанна Димитрова. – Спомените от лятото още живеят в нас– морето, сините вълни, блясъците на слънцето, истинското богатство на приключения! Нека още малко да си вземем от него и ваканционните дни…

Нарекохме празничното откриване на новата учебна година „Да ни върви по вода!“ Това е пожелание, дошло от народа ни, за здраве, за успехи и за сбъднати мечти. Дай Боже, да ни върви по вода..!“

Ето преживяването на празника през очите на дете:

Крачим по познатата пътека, отваряме позната врата, изкачваме се по стълбите, но ни посреща нещо ново…Да не сме се излъгали!? Това са същите сини вълни и морски раковини, даже русалки ни махат с опашки! Това е истински подводен свят…И нашите приключения започват !

За да продължим напред трябва да преминем по мост над синята шир! Малко е страшно и малко опасно! В морето плуват акули, а над водата се движат остри перки! Въпреки всичко, знам, че съм пораснал с цяло едно лято и ще се справя, защото до мен са силните ръце на мама и татко. Аз знам, че те никога няма да ме изпуснат..!

Продължавам напред! Посреща ме чудновата жена! Има красива рокля и шапка на пират! Разказва ми, че е преплувала много морета и е виждала страховити морски бури, но сега търси раковините от скъсаната си огърлица! Тази огърлица била най – красивата от всички, които е имала и ме моли за помощ – да потърся с нея! Как да не й помогна, за първи път виждам истинска жена пират! А и се усмихва много мило. Сигурно наистина ще се зарадва, ако пак успее да си направи огърлицата. Навеждам се и я намирам – бяла раковина с извито връхче и песен на море . Подавам я на пиратката, а тя ми показва сандък и ме подканя да пъхна вътре ръката си! Изваждам златна монета! Еха, истинска монета от пиратско съкровище! После се оказва, че тя е много вкусна, защото е от шоколад. Заедно с това получавам и една красива бисквита, на която е изписано „Честит първи учебен ден!“ Подаръкът е от Фирма „НИКО“ , заедно с една чудесна мъфина, но с тях ще се занимавам после. Сега пред мен се препречва ново трудно препятствие – въжета и мрежа сплетени гъсто. Промушвам се между въжетата и излизам от другия край! Ето готово! Отново съм на свобода и …на плаж. Тук на плажа, трябва да си обуя летните джапанки, за да стигна до водата! Тези пред мен са толкова големи, че дори и моят баща ще се оплаче, че не са по неговия размер, но за мен е забавно да нахлузя големите обувки на краката си и да продължа напред, където морски рибки и рачета плуват в бистра вода. Мога да си поиграя с тях и ще се опитам да закача някое на моята въдица!

Ура-а-а! Ето пред мен са вече моите приятели…Всички отново са тук! Радвам се, че този вълшебен морски свят отново ни събра.

В този момент на хоризонта излиза капитанът на кораба ! Ние искаме да се качим на кораба му и да станем негов екипаж! Имам късмет! Пълен напред към новата учебна година..!

Пожелаваме си здраве и да ни върви по вода!

Росица Ранчева