STEM център откриха в СУ „Иван Вазов“ в Стара Загора

Навръх един от най-големите християнски празници Кръстовден, ден преди началото на новата учебна 2022/2023 година в старозагорското средно училище „Иван Вазов“ беше открит модерен STEM– център с профил „Природни науки, изследвания и иновации“. Сбъднаха се мечтите на преподаватели и ученици едно от най-старите училища в града, което утре ще започне своята 182 година, да има празник на мечтите и технологиите.

„Тази лаборатория е плод на дългогодишен труд. Преди 10 години акад. Петър Кендеров, доц. Жени Сендова и доц.Тони Чехларова от БАН и проф. д-р Галя Кожухарова – директор на ДИПКУ Стара Загора запалиха искрата и ни обърнаха към науката, каза във встъпителното си слово директорът на училището Динко Цвятков.- Защото всичко, което е около нас, което е в джобовете ни, играчките и предметите, с които ежедневно боравим са плод на науката. STEM не е нещо ново. STEM е преди години ТНТМ, което посещавахме като ученици. Изведнъж Европа се сети, че то е много полезно и му сложи нова абревиатура , която означава наука, технологии, инженерство и математика.

Младият ни колега Кристиян Михайлов, който е IT преподавател, ни зарадва със създаването на една турбинка, направена на 3D– принтер. Благодарение на нея, някои кодове на компютъра изведнъж се превръщат в нещо, което е живо и мърда. .. Това е науката!

През последните години като учител, а после и като директор, осъзнах че науката и креативността липсват на учениците в часовете. Затова търсим и откриваме възможности, с които провокираме децата да се върнем към онзи откривателски дух , който е движил човечеството напред. Благодарение на Националната програма „Изграждане на училищна STEM– среда“ , благодарение на бързата реакция на доц. Юлиан Ананиев – декан на Медицинския факултет на Тракийския университет и методологичната подкрепа на Кузман Кузманов – тази лаборатория е факт. Тук децата ще правят опити, ще творят наука и ще я преоткриват.. Ще се радвам от тук да излязат бъдещи учени -откриватели не само в регионален, но и в национален и световен мащаб. Историята показва, че много български учени са допринесли в световната наука“- каза г-н Цвятков.

С видеовръзка към присъстващите се обърна академик Кендеров, един от вдъхновителите за реализиране на STEM – кабинета:

Искам да поздравя учениците, учителите и ръководството на образованието в Стара Загора с тази ценна придобивка. Със STEM– лабораторията СУ „Иван Вазов“, което е едно от най-старите училища, се присъединява към една европейска и световна прогресивна традиция за обвързване на образованието с неща, които имат пряко приложение в ежедневния живот. Това безспорно ще даде възможност на възпитаниците на „Иван Вазов“ по-добре да разбират онова, което изучават в дълбочина и в последствие да могат да го прилагат.

СУ „Иван Вазов“ Стара Загора е изключително напредничева институция, която е отворена към всички новости в областта на образованието и която може да служи за пример на останалите. В момента една от най-важните инициативи в образованието в България е изграждането на тези SТEM-центрове. Ще бъде изграден и централен център, който ще разработва материали, с които учителите и учениците ще могат да работят.

Поздравявам Ви с този празник! Макар и задочно, радвам се, че присъствам на събитие, което е с голямо значение за образованието не само за Стара Загора, но и за цялата страна. Това е нещо, което ни обвързва и със световните тенденции. На добър път!“ – каза академик Кендеров.

Преподавателката Нина Йорданова презентира целите, задачите, тенденциите, някои от проектите и перспективите на STEM – центъра.

Високотехнологичният център в СУ „Иван Вазов“ е оборудван със съвременни уреди и апарати за обучение по физика, химия и биология. Той разполага с образователен софтуер, позволяващ на учителите да създават уроци, фокусиращи интереса на учениците. Чрез методиката на STEM те ще вземат участие в експерименти, ще бъдат насърчавани да споделят идеите си и да допринасят за развитие на групови проекти , насочени към екологичното образование и опознаване на света около тях. Центърът за природни науки ще стимулира учениците да развиват своето мислене и умения, чрез интересни практически занимания и колаборация между различните обучителни дисциплини.

Зелени заедно раSTEM” е мотото на центъра.

С изключително атрактивни опити бе представено нагледно обучение на възпитаниците на „Иван Вазов“. Преподавателят по биология и химия Стилияна Казълова, с помощта на ученици, разкри няколко от тайнствата на науката.

Директорът на ДИПКУ при Тракийски университет проф. д-р Галя Кожухарова възторжено призна, че STEM – центърът на „Иван Вазов“ е по-добър и зареден с повече енергия от този на института, който тя ръководи. Като комплимент и реверанс към всички „съучастници“ в създаването на новооткритата придобивка, тя покани учениците и учителите – природолюбители за участие в Нощта на учените на Тракийски университет, като им обеща специална презентация.

Поздравявам Ви с новата придобивка, каза ресорният зам.кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова.- Присъствали сме на редица откривания, но този начин на представяне на STEM центъра е най- добър пример за взаимовръзка между различните нива на наука, образование, институции и показва, че нещата не се правят формално. През последните години наблюдаваме как много добре се развива Средно училище „Иван Вазов“. Това се дължи преди всичко на екипната работа и на интегритета с научните институции.

Поздравявам Ви за новата учебна година! Бъдете здрави! Желая Ви нови постижения!“- произнесе се зам.кметът.

За новооткрития STEM -център поздравления поднесоха още инж. Стоян Стоянов – зам.областен управител на област Стара Загора, доц. д-р Юлиан Ананиев – декан на Медицински факултет при Тракийски университет, Милена Йолдова – началник на РУО – Стара Загора, д-р Христина Клисурова от Спасителен център за диви животни при „Зелени Балкани“.

Приятелите на СУ „Иван Вазов“ – Спасителен център за диви животни гостува на училището с изложба на габровския Дом на хумора, посветена на опазването на природните богатства.

Росица Ранчева