Лятното шествие на Държавна опера-Стара Загора

И това Лято 2022 за Изкуството и Държавна опера-Стара Загора почти нямаше почивка. Реализираха се впечатляващи спектакли, премиери, дебюти. Музиката се качи на високо в буквалния смисъл на думата –  концертът „Джазоспекция” бе представен на сцена в подножието на връх Бузлуджа на 21 август в рамките на тридневния фестивал OPEN BUZLUDZHA.

Месец юни започна още в първия си ден с гостуване на Старозагорската опера в гр.Чирпан със спектакъла за деца „Клинг Кланг” и едноактните опери „Медиумът” и „Телефонът” от Джанкарло Меноти. На 4 юни блестящото сопрано на Старозагорска опера Русалина Мочукова направи забележителен дебют като Тоска в едноименната опера на Джакомо Пучини. Като част от програмата на Международния фестивал на лавандулата  в гр.Чирпан на 17 юни бяха представени концертите „С усещане за жена” и „STING THE OPERA”.

Истински фурор, изчерпване на билетите и допълнителна дата – това съпътстваше премиерата на мюзикъла „Есмералда.Парижката Света Богородица” на 30 юни, 1 и 2 юли. Младата поп-звезда Михаела Филева бе Есмералда в две от вечерите. Участието и привлече освен редовните посетители на Операта, още и много младежка публика, както и зрители от цяла България. За оперните певци-солисти на Старозагорската опера Тереза Бракалова, Николай Моцов, Борис Тасков, Валери Турманов, Марин Русинов и др. първото им участие в мюзикъл от ново предизвикателство, се превърна в техен творчески връх. След всеки край на спектаклите творческият екип и изпълнителите бяха горещо аплодирани и в трите вечери на сцената на Античния форум „Августа Траяна”.

Под звездите на Стара Загора на същата сцена успешно преминаха концертът „STING THE OPERA” на 13 юли и спектакълът на операта „Кармен” от Жорж Бизе с великолепната Петя Петрова в ролята на Кармен на 28 юли.

През лятото продължиха и заниманията с деца по програмата на Старозагорската опера „Ние сме музиканти” под ръководството на оперната певица и магистър-логопед Русалина Мочукова. Освен в своя дом – фоайето на Операта, срещите с малчуганите се провеждаха и на открито в уютния двор на Къщата на архитекта до края на месец юли. Своята вълнуваща и емоционална премиера направи и първият видео-клип „Децата на „Ние сме музиканти” с участието на Христослава Колева, реализиран от Старозагорската опера.

Представлението на операта „Отело” от Джузепе Верди на Античния форум на 23 юли бе най-очакваното събитие в оперното лято на Старозагорската опера. За съжаление поради здравословни причини световният баритон Желко Лучич не успя да дойде и да участва в спектакъла, но утвърденият баритон Крум Гълъбов „спаси” спектакъла в последния момент и беше един достоен Яго, а украинското сопрано Тамара Калинкина направи възхитителен и запомнящ се дебют в ролята на  Дездемона. В ролята на Отело за първи път в България гостува чилийският тенор Джанкарло Монсалве, който завладя публиката със своето органично превъплъщение.  Зрителите отново бяха препълнили новата трибуна, изградена изцяло със средства от бюджета на Операта, с помощта на СНЦ”Настоятелство на Старозагорска опера” и на бизнесмени от града.

За поредна година Държавна опера-Стара Загора откри Летния фестивал „Сцена на вековете” /международен от тази година/ в гр.Велико Търново с култовия си спектакъл на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров и хореографията на Василий  Медведев. Дъждът, заради който спектакълът се състоя в залата на Музикално-драматичния  театър „Константин Кисимов”, не можа  да откаже любопитните зрители да видят и да се насладят на най-голямото постижение на българския балет през този сезон .

Втората премиера за лятото бе предвидена да се състои на 17 август на сцената на Античния  форум, но променливото време я „остави” за сцената на Операта, където трите балета „Лейди Джейн”, „Танците на Саломе” и „Одон” бяха представени в целия си блясък с оркестър на живо под диригентството на Антъни Арморе. За първи път четирима талантливи артисти от трупата / Елени Марку от Гърция, Марсело Молина  от Мексико, Каито Такахаши и Акари Мориматсу от Япония/имаха шанс да се изявят като хореографи и да поставят ново начало в творческата си биография. Премиерните спектакли се състояха в присъствието на техните автори –  новозеландският композитор Джон Робърстсън, автор на музиката и либретото на „Лейди Джейн“ и „Танците на Саломе“ и композиторът Марк Джей Салиба, създал музиката на „Одон“. Двамата споделиха, че са изключително вдъхновени от световните танцови премиери на произведенията си.

Държавна опера – Стара Загора откри сезона с блестящата световна премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ и закри половин час след полунощ отново с блестящ балетен спектакъл” – писа в обширен отзив за спектакъла БТА.

Концертът на младите таланти-възпитаници на Антонина Бонева на 27 август в залата на РБ”Захарий Княжески” представи двойния интегрален албум с етюдите-картини на Рахманинов, издаден през 2022 година с подкрепата на Националния фонд Култура. Както в албума, така и на сцената, девет от технически най-трудните етюди се изпълниха  от Елвис Василев, Теодор Пазов и Роберто Илиев – млади пианисти, но вече с богата творческа биография, а останалите осем  – от  Марина Мравова, Йоана–Лора Василева и Мартин Цветков, ученици в Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Ментор на проекта е голямата пианистка и великолепен преподавател Антонина Бонева: „Всеки изпълнител има свой личен опит с клавирната музика на Сергей Рахманинов и този опит  носи на всички тях многобройни награди на международни конкурси”.

На 1,2 и 3 септември 2022 г. за втори път в най-новата история на язовир „Копринка” с опера, оперета и концерт „На брега на Древния Севтополис” се възкреси  паметта за едно от най-големите археологически богатства на България. Жителите и гостите на Казанлък имаха шанса от 1 до 3 септември да се потопят в неповторимата атмосфера на Долината на тракийските царе с нейните уникални природни и исторически забележителности, както и да се насладят на възпламеняващо музикално преживяване: на оперетата „Хубавата Елена” от Жак Офенбах с участието на Нети в ролята на Елена, „Кармен” от Жорж Бизе с изключителната Даниела Дякова в ролята на Кармен, Ивайло Михайлов – в неговата коронна роля на Дон Хозе, Валери Турманов /Тореадор/ и Емилия Джурова /Микаела/ и Тържествен концерт, на който бяха изпълнени фрагменти от „Моление” по музика на Найден Андреев със солист Емилия Иванова и Тържествената увертюра 1812 от П. И. Чайковски, дирижиран от Старозагорски Митрополит Киприан. Музикалните вечери „На брега на древния Севтополис” завършиха с бурни аплодисменти и празнична заря. С поглед към следващото издание на това магично място, където природата, историята и изкуството се сливат…

Следете ни на www.operasz.bg