Иванка Сотирова, зам. кмет на Община Стара Загора:“Всички училища и детски градини в Стара Загора са готови за началото на новата учебна година“

Госпожо Сотирова, как започва новата учебна година 2022/2023 да училищата и детските градини на Община Стара Загора?

С много ентусиазъм, с много свършена работа, с очаквания за още по-добър интегритет между професионализъм и задължения и с достатъчен брой ученици във всички учебни заведения – в училищата и в детските градини; С осигурен педагогически персонал, с обновени сградни и дворни пространства и с най- голямото предизвикателство, че два огромни ремонта на двете големи средни училища „Васил Левски“ и „Христо Ботев“ приключват успешно и учениците ще започнат новата учебна година в напълно реновираните си училища. Имам позитивната нагласа, че годината трябва да бъде присъствена!

Освен това има много спечелени проекти. За пет дворни пространства са готови проектите и предстои отиграване на процедурите за обявяване на обществени поръчки за изпълнението им – СУ „Максим Горки“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, физкултурният салон на Пето основно училище „Митьо Станев“ и др.

Тук непременно трябва да поздравя ръководствата на училищата и на детските градини, които с наличните си бюджети успяват всяка година да обновяват инвентара в училищата, не само с удобна училищна мебел, но и с много техника. Почти във всички училища има специални електронни дъски и най-съвременни електронни устройства, които правят преподаването още по-интересно и пълноценно. В навечерието на новата учебна година и СУ „Иван Вазов“ се сдоби с нов STEМ кабинет, което изцяло е заслуга на директора Динко Цвятков и неговия екип.

Всички училища, които посрещат първокласници и въобще децата от начална степен, проявяват изключително творчество в художественото оформление на стаите. Благодарност заслужават и родителите и настоятелствата, които се включват с много отзивчивост, за да има празнична атмосфера. В няколкото училища, в които тези дни влизам, стаите им са превърнати в приказни места. Особено това касае най-малките , които имат първия досег с образованието. Особено важно е, как ще бъде посрещнато и обгрижено всяко дете и какво отношение към образованието то ще изгради. Това зависи от училищната среда като цяло, от началния учител и от родителите. В това сътрудничество трябва да се работи и тогава се постигат хубави успехи.

Колко първокласници в община Стара Загора ще чуят за първи път училищния звънец?

В град Стара Загора първокласниците са 1160. С децата от селата са 1401. Всяко дете ще получи специален диск с пожелание на кмета Живко Тодоров за първия учебен ден и песни и стихчета за големи и малки от почетния гражданин на Стара Загора академик Крум Георгиев.

Отделно от това има още подаръци от феновете на Футболен клуб „Берое“, от неправителствени организации, от настоятелствата…

Какво се случва с новостроящата се детска градина в абсолютния градски център на Стара Загора?

Очакванията ни са сградата да е напълно готова до началото на 2023 г. Градината ще бъде открита за следващата учебна година, за да не се нарушава цикълът на прием на децата. Обхватът в детските ни градини е много добър. Максимален брой деца посещават детските градини, в това число и четиригодишните, за които подготовката за училище също е задължителна.

По отношение на ремонтите в детските градини имаме очаквания до края на другата календарна година всички детски градини в Стара Загора да бъдат реновирани, както това е факт за детските ясли. В момента се изготвят архитектурните проекти на ДГ No 31 „Слънце“ и на ДГ No 66 „Детски рай“, които са належащи.

Много малко училища останаха, които се нуждаят от основни ремонти. Подготвят се архитектурни проекти за ремонт на ОУ „Самара“ и някои селски училища. Ще се кандидатства и по Плана за развитие за необходимо финансиране. Всичко е в процедура. Проектите са възложени и са към финализиране.

Госпожо Сотирова, какви са Вашите пожелания за новата учебна година?

Пожелавам на всички здраве! Годината да бъде присъствена! Да има пълна мобилизация на силите и възможностите. Атмосферата, в която се живее в момента в България и в световен мащаб е много напрегна. Пожелавам стоицизъм и толерантност на всички, които работят в сферата на образованието и на родителите, да бъдем в добра психическа и психологическа нагласа , за да посрещаме предизвикателствата на времето.

Нека да бъдем здрави, здрави, здрави, а обучението -присъствено!

На добър час на всички!

Росица Ранчева