С красиви изненади Девето основно училище „Веселин Ханчев“ започва новата учебна година

Часове ни делят до първия ден на новата учебна 2022/2023 година. В Девето основно училище „Веселин Ханчев“ Стара Загора ще го посрещнат развълнувани 560 ученици и 50 учители. Разбира се най-нетърпеливи са децата от предучилищната група, които за първи път ще пристъпят прага на училището. За тях от екипа подготвиха изненада като обновиха изцяло двете помещения, използвани за нуждите на възпитаниците. Освен новите и модерни мебели, децата ще се радват и на приказни герои, които ще им помагат с трудните задачки и стихчета. И цялото това вълшебство бе създадено от невероятната госпожа Боряна Нецова. Тя не е професионален художник и дори няма такава специалност. Завършила е начална педагогика и всъщност работи в начален етап, като тази година ще помага на първолаците да пишат домашни, да играят, да се сприятеляват. Боряна Нецова е в основата на всички художествени проекти в Девето ОУ, а повярвайте те никак не са малко. Освен стенописите, които изработи и в които вложи цялата си позитивна енергия, тя направи десетки табла в коридорите на училището. Нейни произведения ще видите още с влизането в двора, защото там госпожа Нецова, с помощта на своите колеги изрисува не една и две игри на асфалта, които да занимават най-малките ученици в междучасията и свободното им време за забавления. Четвъртокласниците ще видят нагледно цялата Слънчева система и по-лесно ще научат уроците си по Човек и природа. „Повелителката на четката“ наричат госпожа Нецова в Девето не само заради тези прекрасни произведения. Тя има издадена и книга за деца с авторски рисунки. Изключително талантлива и винаги усмихната Боряна Нецова е бисер в екипа от специалисти на Девето ОУ.

От ръководството на училището с радост споделиха вълненията си и за първокласниците. Тази година прага ще пристъпят 90 ученици, които ще се обучават в 4 паралелки. Такъв прием не е запълван в училището от почти две десетилетия.

„Работим със сърце и голям професионализъм. Знаем, че ние ковем бъдещето на България и всяко дете трябва да намери своето място тук, да се чувства добре, сред близки хора. Ние намираме силните качества на всеки ученик и му помагаме да ги развие. Защото всяко дете е най-добро в нещо. Просто трябва да открие някой, който да вярва в него“. Това каза за Долап директорът на Девето основно училище Мария Горчева. Тя допълни, че от края на август с решение на Министерски съвет Девето ОУ е със статут на иновативно училище. Учителите от начална степен, заедно със своите възпитаници и родители ще създадат уникална зелена класна стая, в която всеки ще има свое лично зелено пространство.

През учебната 2022/2023 година учениците и учителите ще работят по няколко различни проекта, сред които и последният разработен от МОН – „Заедно в изкуствата и спорта“. В него освен учителите ще се включат и външни специалисти – треньори, артисти от Държавен куклен театър Стара Загора, музиканти и др. В училището ще продължават заниманията по баскетбол, таекуон-до, йога, народни танци, вокалната група търси своите свежи попълнения, а смелите воини на Бага-тур ще посветят малките българи във вековни тайни на нашата история. Девето основно училище тепърва ще задава стандарти в основното образование в града. Защото за учителската професия се иска сърце. А сърцатите в Девето са много. С пожелания за здрава и успешна учебна година, попътен вятър на всички в образователния процес!

Росица Ранчева