Над 1500 първокурсници започнаха учебната година в Тракийски университет

На 12 септември 2022 г., с традиционна церемония на форума на Тракийски университет , започна новата учебна година. На аудиториума бяха заели места 1159 студенти-първокурсници, записани да се обучават по държавна поръчка в образователна квалификационна степен (ОКС) „бакалавър“ за учебна 2022-2023 година. Други 191 са с платено обучение.
„По някои специалности продължава прием на студенти, уточни за медията ни доц. д-р Ани Златева -главен секретар на Тракийски университет.- Ако има желаещи, могат да се консултират с нашия учебен отдел и до края на месеца да се присъединят към първокурсниците.
За поредна година университетът прие 80 студенти за обучение по медицина и 40 -по ветеринарна медицина на английски език. Новозаписалите се англоговорящи студенти са от 15 държави- Гърция, Турция, Пакистан, Ирландия, Великобритания, Нигерия, Имен, Кипър, Швеция, Германия, Дания, Холандия, Испания и Италия.
Сред присъстващите на тържеството бяха ректорското и деканските ръководства, родители и приятели на първокурсниците, преподаватели, „стари“ студенти, представители на държавни и общински организации, фирми, училища и др.
Преди официалното откриване поздрав към присъстващите отправи студентският вокално-инструментален състав „Макро Фагус“ и гостуващият Фолклорен танцов клуб на Община Стара Загора с ръководител Марина Тенева, която е главен финансист на Тракийски университет.
Водосвет за здраве и успехи отслужиха архимандрид Богослов и свещеници от старозагорските храмове. Архимандритът предаде благопожеланията към студените и преподавателите от името на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.
„Скъпи първокурсници, добре дошли в голямото семейство на Тракийски университет, бащински приветства новите студенти ректорът на старозагорската алма матер доц. д-р Добри Ярков.- Благодаря Ви, че избрахте да учите в Тракийски университет, че останахте в България. Пожелавам Ви тук да получите своето кариерно развитие, да създадете семейства, да си купите домове, да мине животът Ви в България.
Радвам се като гледам пред себе си пъстрата картина от толкова много млади хора! Уверявам Ви, че не сте сбъркали като сте избрали за своето бъдеще Тракийски университет. Той е един от лидерите на висшето образование в България. Той не е локален, не е национален, той е интернационален университет. Със своите над 250 специалности, 10 000 студенти и над 650 преподаватели – асистенти, доценти, професори, ние сме в състояние да променим икономически модели и да помогнем не само на Стара Загора, на съседните области, но и на държавата като цяло.
Убеден съм, че ще получите много добра подготовка и ще станете известни лекари, инженери, педагози и т.н. Тракийският университет е и място, където можете да реализирате максимално своите таланти и способности. Ще можете да пеете, свирите и танцувате, да спортувате, да се веселите…Когато завършите, не късайте връзката с Вашия университет , защото тук ще оставите Вашите най-добри години на младостта и мечтите. Тук ще се изградите като специалисти. Ние вярваме, че България ще бъде най-добро място за живеене в света.
Желая Ви здраве и попътен вятър! Гордея се, че избрахте Тракийски университет! Бъдете сигурни, че няма да Ви подведем!“ – каза в заключение ректорът.
Заместник министърът на земеделието доц. д-р Крум Неделков благодари за поканата да присъства на откриването на новата академична година.
„Тракийският университет предлага професионална подготовка в областта на хуманната и ветеринарната медицина, педагогиката, техника и технологии, селско стопанство и икономика, екология и опазване на околната среда, каза зам.министърът.- Системата на министерство на земеделието има нужда от млади кадри с добро образование за своето бъдещо развитие. От Вас зависи нейното усъвършенстване и надграждане.
От личен опит мога да заявя, че Тракийски университет е мястото, където получавате специализирано образование на много високо европейско ниво. Повечето от Вас знаят, че аз съм възпитаник на Ветеринарномедицински факултет, както и преподавател от същия факултет. Затова мога със сигурност да заявя:“Дерзайте и мечтайте, за да постигнете Вашите цели! Тук ще намерите хората, с чиято помощ ще достигнете до най-високи върхове.
Уважаеми колеги, преподаватели, нека желанието за развитие и съревнованието със световни университети, бъдат все така пътеводна звезда за академичния състав на Тракийски университет. На прага на новата учебна година на всички Вас желая здраве и уверено да следвате пътя, по който сте поели.
Българското земеделие е динамично и се развива изключително бързо през последните години. Затова добрите перспективи пред Вас са много и се надявам да се възползвате по най-добрия начин. На добър час!- каза зам. министър доц.д-р Неделков.
От името на Община Стара Загора приветствие към първокурсниците и преподавателите поднесе ресорният зам.кмет Иванка Сотирова:
„Стара Загора е един от областните градове, които имат привилегията да има такова висше учебно заведение, което постоянно повишава своята репутация не само сред научните среди в България, но и на европейско и световно ниво. С всички търсения в различните научни области, благодарение на нашия университет, Стара Загора се утвърждава като изключително важна в научното поприще и съвременни тенденции за развитие на обществото сред най-значимите.
Уважаема академична общност, пред Вас предизвикателствата са най-големи, но най- искрените ми пожелания са за здраве. Нека следващите години да бъдат наситени с много успешни търсения в науката, с повишаване на интереса към това висше учебно заведение и да имаме присъствена учебна година.
За Община Стара Загора изключително важно е как ще се развива образованието в града. Позволявам си да се обърна към всички първокурсници, към всички студенти и преподаватели: Уважаеми студенти, изборът Ви е много правилен! След известно време, Вие ще направите своите първи учебни практики в много от заведенията на града – социални, стопански, училища, детски градини и пр. Чувствайте се добре в този град, защото разчитаме на Вас. В симбиоза на образованието и университета сме стожерите на духовната общност на града.
Пожелавам успешни да бъдат дните и годините Ви тук. Да се забавлявате ида се усъвършенствате духовно и естетически! На добър час! Честита Нова учебна година!“- каза г-жа Сотирова.
Към студентите и преподавателите се обърна удивителният български учител , спечелил сърцата на милиони българи с мъдростта и знанията си и пробудил умовете на хиляди свои ученици – Теодоси Теодосиев , който е част от Настоятелството на Тракийски университет:
„Добър ден на студентите, които започват една невероятна приказка – без начало и без край. На много културни народи, народните приказки започват с думите:“Имало едно време един беден студент…“ И в крайна сметка бедният студент се жени за царска дъщеря . Моето пожелание е да бъдете студенти като Аристотел, който преди 2400 години не е бил беден студент. Наследил е от баща си богатства като на Крез, което е нарицателно за свръх богат човек. Цялото си богатство похарчил за наука. Обиколил е целия тогавашен свят да набила мъдрост и знания. Следващите 1000 години е бил абсолютен авторитет в целия свят . Казвало се е, че щом Аристотел не го е казал, не може да е вярно.
Моето пожелание е да имаме много здраве, защото едно от предназначенията на този университет е да се грижи за здравето на човека и формите на живот, с които той е бил в симбиоза. Вие имате високо благородна кауза. Пожелавам Ви душевно и физическо здраве, много любов и много търпение. Защото големите успехи се постигат с голямо търпение. Американците имат университетска поговорка: За да успее човек, трябва да изразходва над 20 000 часа за това, в което иска да стане добър. Пожелавам Ви 20 000 успешни часа“- каза в заключение Тео.
Проведе се и церемония за предаване на Ключа на знанието. Анна-Мария Боянова – предходният носител на Ключа на знанието го връчи на първокурсниците Виктор Горанов и Стилияна Иванова. Стилияна, която първа подаде кандидатстудентските си документи за следване в Педагогическия факултет приятно изненада с направените подаръци:
„Понеже съм творческа личност и обичам да рисувам реших да подаря на Тракийски университет три от моите рисунки – едни от най-достойните личности в българската история. Хора с несломим дух и достойни българи, дали живота си, за да ни има нас – Левски, Ботев и Вазов. Трябва винаги да следваме тяхното дело, за да продължи то да живее в нас и в нашите поколения“- каза младата дама, която е майка на три деца.
Тържествената част завърши с изпълнение на многолетствието!
На добър час! Честита и благословена нова учебна година!
Росица Ранчева

Снимки:Жейна Желева