7 необикновени музея, които непременно трябва да посетите

Ако сте любопитни и желаете да опознаете България извън обичайните туристически клишета, ви препоръчваме да посетите следните музеи, които ще ви изненадат и ще обогатят представите ви за българските традиции и културното ни наследство. 

Музей на киселото мляко  в село Студен извор

Българското кисело мляко, чиято слава се носи навред по света, е възпято в уникален музей. Той се помещава в над 200-годишна къща в родното село на д-р Стамен Григоров, който през 1905 г. пръв описва Lactobacillus bulgaricus – бактерията, предизвикваща образуване на здравословния и нискокалоричен млечен продукт. Посетителите могат да научат повече за процеса на ферментирането му, както и да разгледат експозиция с автентични съдове, за приготвянето и съхранението на продукта в домашни условия.

Музей на магарето в село Гурково

Идеята за създаването му е свързана с провежданото от 70-те години на ХХ век рали с красиво изрисувани магарешки каручки. Посетителите могат да разгледат автентични експонати, свързани с магарето, което било основен помощник при земеделската работа на предшествениците ни и да разберат какво е диканя за вършитба. А основната атракция е едно …препарирано магаре, което посреща гостите от входа. 

Червеният апартамент в София

Добре дошли във времето на късния социализъм от 80-те години на ХХ век! В центъра на София ще попаднете в друго измерение. Апартаментът-музей пресъздава типичното жилище, обитавано от някогашното средностатистическо българско семейство. Всичко тук е изпипано до най-малкия детайл – от стария телевизор, покривките на дървената маса, до ретро телефона и мрачните мебели. Музеят е хит сред чуждестранните туристи.

Музей „Плиоценски парк“ край село Дорково

Отвън сградата му е проектирана като древен пчелен кошер. А вътре ще се срещнете очи в очи с внушителен мастодонт в реални размери, който е като жив. Посетителите могат да се телепортират с 5 млн. години назад в епохата на късния Плиоцен. Оттогава датират находките, открити в праисторическото гробище край Дорково. Музеят представя още кости от съблезъби тигри, праисторически носорози и прочие интересни и изчезнали отдавна видове.

Музей на минното дело в град Перник

Той е част от подземна галерия с дължина 630 м, където между 1891 и 1966 г. се добивали въглища. Посетителите нахлузват предпазните каски и проникват в старата мина. Тук са представени различни видове локомотиви и пътнически вагонетки, автентични миньорски инструменти и екипировка, минни телефони  и пр. До входа на музея е запазено вкаменено дърво на повече от … 50 млн. години. То е наречено „дърво на щастието“. Някога , при влизане в мината, миньорите  го докосвали за късмет.

Музей на виното край град Плевен

Виното е на почит по нашите земи още от времето на траките. Затова плевенчани са му посветили специален музей, още повече че в града се намира Институтът по лозарство и винарство.

Прохладна пещера в парка Кайлъка е приютила уютна изба, където можете да дегустирате различни сортове родно вино. И не само. Енотеката на музея съхранява вина на възраст между 30 и 90 години. Колекцията съдържа и 6000 бутилки по-нови вина от цялата страна.

Подводницата-музей в град Белослав

Слава“ – така се казва последната българска подводница, превърната в музеен експонат. Била е произведена през 1959г в СССР. Предадена е на българския военен флот през 1985 г. и плава до края на 2010 г. С нея екипажите са извършвали бойна подготовка, участвали са и в международни учения. Освен каютите на офицерите и командния пункт, посетителите могат да видят хирургическа маса с инструменти за извършване на операции. Подводницата е дълга над 76 м. и широка близо 7 м. Намира в непосредствена близост до друг нестандартен обект в града – Музеят на стъклото.

Снимки: bulgariatravel.org, архив, redflatsofia.com, museumpernik.com, Музей на виното в Плевен, Музей Подводница Слава

Автор: Венета Николова