Стара Загора посрещна на крака Лили Иванова- кралицата на българската музика

Дата 6 септември 2022 г.- Денят на Съединението, ще остане паметна за любителите на хубавата българска музика и особено за почитателите на изкуството на Лили Иванова. Над 1800 души бяха щастливците, които за нула време успяха да си купят билети преди 3-4 месеца, за концерта на Лили, с който снощи беше открит напълно възстановения, но още по красив и модерен Летен театър на Стара Загора. Още толкова, може би, граждани бяха обсадили оградите, пейките и тревните площи в Аязмото, за слушат сладкогласата любимка на няколко поколения.

Малко след 20:30 ч. на сцената излезе кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Радостен факт е, че присъстващите го посрещнаха на крака и с дълги аплодисменти – прекрасен акт на благодарност за положените усилия старозагорци да притежават още едно уникално бижу.

За мене е огромна чест да открием обновения Летен театър на Стара Загора. И то точно на Деня на Съединението. И то точно с концерт на великата Лили Иванова, каза кметът Живко Тодоров.- Благодаря на Ви за търпението, защото театърът е изграден през 1959 година и от тогава до днес не беше ремонтиран цялостно. Направихме хубав проект, за който искам да благодаря на екипа на Общината, на проектантите, на изпълнителите, на всички, които са замесени в това хубаво дело, защото то е за Вас – гражданите и гостите на Стара Загора. Радвам се, че ще можете да го ползвате със здраве!

Пожелавам Ви да бъдете много усмихнати! Концертът да бъде на нивото на Вашите очаквания. Като зная кой ще излезе на сцената, сигурен съм, че дълго няма да я пуснете от нея! Желая Ви хубава вечер! Честит празник, старозагорци! Бъдете живи и здрави!-добави той.

Публиката избухна във възторжени викове, бурни аплодисменти и ставане на крака с появата на българската прима, на кралицата на българската музика – Лили Иванова. Тя откри концерта с новото парче „Без контрол“. Веднага след него с огромен букет от бели рози Живко Тодоров приветства Лили с думите:“Един прекрасен букет за Вас, за прекрасната Лили Иванова. Сигурен съм, че цяла България се гордее с Вас. Старозагорци Ви обичат много. От тяхно име Ви поднасям с обич и респект тези цветя“. (Последва целувка под залп от аплаузи и възгласи).

За менe и за целия ми екип е невероятно щастие да бъдем отново в този прекрасен театър, на който съм пяла доста често. Благодаря за аплодисментите! Бъдете здрави!- каза в отговор певицата.

Първите няколко изпълнения бяха на нови песни, повечето от които – балади. Всяко начало и край бяха горещо аплодирани. Богиня в умението си да комуникира без думи с публиката, тя окончателно я превзе с изпълнение на любимите неувяхващи „Свири щурче“, „Детелини“, „Панаири“, „Ветрове“…Вие чували ли сте и участвали ли сте в хор от 2000-3000 души, които пеят заедно и се радват на тази възможност…

Удивителна жена! Красива и фина като статуетка с могъщ глас, с безукорна дикция, превъзходен артистизъм! Изключителна! Единствена! Просто Лили!

Великолепен LI ORCHESTRA в Ангел Дюлгеров – китари и цигулка, композитор и аранжьор на всичките й песни, Огнян Енев – пиано, саксофони, тромпет, композитор, Орлин Цветанов – виртуозен цигулар, Иван Йорданов-Чери – китари, Веселин Веселинов-Еко – контрабас и бас китара, Росен Ватев – ударни и перкусии, и LaTiDa – беквокали. оркестър, който тя представи на публиката.

Близо два часа продължи върховното удоволствие. Публиката, която не искаше да свършва това преживяване я върна на бис. Финалната песен беше „Чуй Душата ми!“

Сърдечна благодарност на ръководството на Община Стара Загора за безценния духовен празник!

Концертът на Лили Иванова в Стара Загора беше част нейното и на бенда й национално турне с 27 концерта в страната. То започна на 14 април в родния й град Кубрат и ще завърши със спектакъл в „Арена Армеец“ на 4 декември 2022 г.

Росица Ранчева

Част от снимките с име на файла LI са на Ина Янева за „ЛИ 1“ ЕООД, другите са дело на Жейна Желева за Община Стара Загора.