С венци и цветя Стара Загора почете Деня на Съединението на България

По повод 6 септември – Денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организираха общоградски ритуал за преклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението . Тържеството се състоя в парк „5 октомври“ пред паметника „Защитниците на Стара Загора“.

Преди 137 години, на същото това място, тогава наречено площад „Алеко Богориди“, едва съвземащия се от опожаряването град, научава радостната вест. На 6 септември 1885 г. старозагорският управител Атанас Илиев получава телеграма:“ Стара Загора, до префекта: Провъзгласете Съединението! Уведомете Паница!Запазете тишината! С главата си отговаряте! Съобщете на Паница да тръгва тутакси за Пловдив, за временното правителство“- Захари Стоянов.

В книгата си „Спомени“, издадена през 1926 г. , старозагорският управител Атанас Илиев пише: „И тъй осъмваме с 6 септемврий. Телеграмата от 3. Стоянов стои постоянно пред очите ми. В нея думата Съединение, както винаги, магично ми подействува. Почувствувах известна радост, че тъй лесно, без особени състресения, то е на път да стане и че аз се удостоявам официално да го провъзглася в Стара Загора. Думите „с главата си отговаряте“ за мене бяха нещо като украса на слога”.

Магично е въздействието на думата и днес. Като завет за вечни времена от Съединението ни ни е останал емоционалният девиз „Съединението прави силата!“

Празнично слово произнесе кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров:

Уважаеми съграждани,

Съединението е може би най-хубавият български празник. Това е денят в който българският национален дух тържествува. Показваме, че сме непримирими, защото въпреки решенията на великите сили Източна Румелия и Княжество България се обединяват.

С оглед на днешния празник и предстоящите избори, призовавам всички да бъдем по-обединени, да не забравяме, че „Съединението прави силата!“

Нека да помогнем на онези, които имат нужда в този момент, както такава потреба имат нашите сънародници в Карловско. Призовавам и старозагорци да се включим в тяхна помощ и подкрепа. Ние неведнъж сме показвали, че обединени сме по-силни.

Благодаря на всички присъстващи!

Не забравяйте, че заедно можем повече!

Хубав празник!“- каза кметът Тодоров.

Венци на признателност бяха положени от името на Община Стара Загора, на Общински съвет, на Втора Тунджанска механизирана бригада и Областния управител на област Стара Загора. Десетки представители на партии, неправителствени организации, училища, културни институции и много граждани поставиха цветя и се поклониха през паметника на Защитниците на Стара Загора.

В ритуала участваха представителна рота на Втора Тунджанска механизирана бригада и Военният духов оркестър. Водеща на тържеството беше актрисата Светла Тодорова, директор на Драматичен театър „Гео Милев“.

На площада пред Общинска администрация празничен концерт представи Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“ .

На 6 септември своя празник отбелязват и старозагорските села Пряпорец и Малко Кадиево.

Днешният ден ще остане паметен и с официалното откриване на напълно реновирания Летен театър с концерт на примата на българската попмузика Лили Иванова.

Росица Ранчева