Послучай Деня на Съединението гостуваща изложба „Митове и легенди“ от Балканското квадринале на живописта откриват във Велико Търново

Най-добрите творби от колекцията на старозагорското балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ ще гостува от днес във Велико Търново. Изложбата е подредена в Художествена галерия „Борис Денев“, каза за медията ни изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия Стара Загора.

Събитието е част от съвместната програма на двете галерии за гостуващи колекции от техните фондове.

Експозицията включва 50 живописни произведения от всичките пет издания на квадриналето (2004-2020). Повечето от тях са носители на награди. Творбите са притежание на Художествена галерия Стара Загора. Те са на 50 български и чуждестранни автори.

Обликът на изложбата е белязан от идеята за задълбочаване на психологическата интерпретация на теми, чиито общочовешки послания носят мъдростта на времето, сподели проф. д-р Добрев.- В това своеобразно пътуване между земята и небето си дават среща сътворението и страстите човешки, надеждите и изпитанията. Там са античните герои и притчите за митичните животни, сакралните пространства на светилища, оброчища и храмове, библейските и новозаветните сказания, празниците, обичаите и ритуалите, алегориите за мечтите,благоговението към старите майстори, приказното и вълшебното, погледите към небето и душата, респектът към идеалите на предците, сезоните човешки, знаците и метафорите на нашето време. Това богатство от теми не е толкова обект на сюжетност, колкото на живописно внушение и предизвикателство, което художниците приемат, търсейки своята съвременна визия за това“- обяснява проф. д-р Марин Добрев.

Балканското квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ е конкурс за съвременна живопис, който се провежда в Стара Загора от 2004 г. Организира се от Община Стара Загора, Министерство на културата, Съюза на българските художници Художествена галерия Стара Загора. 2135 произведения от 1234 автори са постъпили общо за петте издания на квадриналето. Пред широката публика са представени 970 живописни платна от 610 автори.

Тази вечер от 17:00 ч. изложбата „Митове и легенди“ ще бъде официално представена и открита от проф. д-р Марин Добрев. Тя ще остане на вниманието на гражданите и гостите на старопрестолния ни град до 20 октомври 2022 г.

Росица Ранчева