Лидерите на Международната награда на Херцога на Единбург – България се срещнаха в Стара Загора

На 02. и 03. септември 2022г., ГПЧЕ „Ромен Ролан“ бе домакин на осмата национална лидерска среща на Международната награда на Херцога на Единбург – България. На срещата бяха споделяни добри практики, обсъждаха се новостите в Наградата , осъществиха се и две работилници – „Минутките на Люмиер“ и „Строителинг“. Двудневната среща завърши с опознавателна разходка из забележителностите на града с екскурзовод д-р Мария Славчева от Туристически информационен център – Стара Загора.

ГПЧЕ „Ромен Ролан“ е първата гимназия в Стара Загора, която в края на 2020 година стана Лицензиран оператор и част от огромното семейство на Международната награда на Херцога на Единбург – България. Обучени са петима преподаватели за Лидери, които да подпомагат учениците, желаещи да участват в Наградата.

На официална церемония на 29 април 2022 г. бяха наградени 17 ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ за постигнато бронзово ниво на Международната награда на херцога на Единбург – България. Наградите връчи лично заместник-посланикът на Великобритания в България г-жа Лин Чарлс и г-н Христо Христов, главен изпълнителен директор на “Дарик радио” и член на Почетния тръст на Фондацията

Създадена през 1956 г. , днес повече от 8 000 000 млади хора от над 130 страни в целия свят са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в програмата на Наградата.

Международната награда на Херцога на Единбург е програма за личностно развитие, която развива ключови житейски умения. В нея младежите на възраст от 14 до 24 години сами избират и планират своите дейности, поставяйки си лични цели и отбелязвайки своя напредък. Участниците избират активности в направленията: Умения, Физическа активност и Доброволчество и преживяват Приключенско пътуване. За да постигнат най-високото ниво на Наградата – Злато, те участват в Проект в полза на общността.

Международната награда на Херцога на Единбург изгражда ключови умения като целеустременост, постоянство, работа в екип, самодисциплина и самоорганизираност, които са важна част от личностната и професионална реализация на всеки млад човек по света.

Радка РАДЕВА

педагогически съветник на ГПЧЕ „Ромен Ролан“