Балетна студия „Па де Кре“ прегърна здравето

На 3 септември 2022 г. в старозагорския парк „Артилерийски“ Балетна студия „Па де Кре“ със съдействието на Община Стара Загора проведе светъл и слънчев празник „Прегърни здравето“. Целта му е да представи здравословния начин на живот чрез въвеждане на културно-информационна и образователна програма. Да предостави възможност на деца от региона да се докоснат до вълшебството на балета и да се представят пред широката общественост.

В продължение на повече от три часа, многобройната публика аплодира богатата концертна програма с участието на домакините „Па де Кре“ и приятелите им, както и да се запознаят с техния здравословен начин на живот. Това се случи с песни, танци, творчески работилници, съвети на диатолог и специалисти от РЗИ . Част от проекта е и „Танцът е здраве“ – като превенция от затлъстяване.

С проекта „Прегърни здраве“ се борим с наднорменото тегло на деца и подрастващи, каза създателката, ръководителка и вдъхновителка на старозагорската Балетна школа „Па де Кре“ – Кремена Костова-Гайдарова. – В рамките на една година проведохме безплатни уроци с 20 деца по класически танци с професионални преподаватели и педагози. Днешното събитие е завършек на проекта, който е защитихме при Национален фонд култура. – Надяваме се събитието да бъде полезно и приятно за всички малки, големи и още по-големи наши съграждани.

Моята идея е, че изкуството трябва да бъде достъпно за всички. Инициативата ни е доста полезна и се надявам тя да продължи“ – каза Кремена Костова- Гайдарова.

Проектът „Прегърни здраве“ продължи една календарна година. Финансирането му е на стойност 15 000 лв.

Трудно може да се преразкаже събитието, организирано и проведено с толкова фантазия, грижовност, вкус, естетика. Пред голямата постоянна сцена в парка бяха разположени различни работилнички за правилно четене на етикет: какво съдържа, как да се научим правилно да разчитаме всички съставки в продукта; В друга работилничка се оцветяват плодове и зеленчуци. В следваща се разказва как правилно да комбинираме храните… Интерактивни занимания анонсират рецепти за подреждане и комбиниране на различни видове храни, полезни съвети, клинични измервания и демонстрации и др.

Тук беше разположен и фермерският пазар с биопродукти от региона на който се предлагаха плодове и зеленчуци, билки, мед , млечни продукти и др.

Най- голямата група от възпитаници на школата, които от 11 години са в „Па-де Кре“ са доброволци на събитието и упътват любопитковците къде, какво и как да научат, в какво да се включат. Три много симпатични зеленчука – Краставица, Морков и Тиква се разхождаха важно и със самочувствие сред публиката. Тук беше и очарователната Фея на здравето д-р Мирослава Досева. На достъпен език тя обясняваше на публиката, че здравето е движение, танц, правилно хранете, много сън, много приятни забавления.

Като добра фея искам да кажа на децата да се хранят здравословно, защото само така ще бъдат красиви, силни и умни. Не бива да ядат в големи количества захарни и сладкарски изделия, чипс, крекери…Децата, които са здрави, са щастливи! Нека бъдем щастливи!“ – каза Феята на здравето.

В музикално-танцовата програма се включиха настоящи и бивши ученици на НУМСИ „Христина Морфова“, балерините от Вива денс – Казанлък, танцьорите от НЧ „Настроение“, Стара Загора, Балетна школа „Терпсихора“, Зумба с Гери, Клуб по спортни танци „Загора денс“, Jumple от Спортен център STRINGS и разбира се прославените балерини от „Па де Кре“, които това лято станаха вице световни шампионки на Световното първенство в Испания. На сцената своето изкуство показаха световните вицешампионки Николета Папазова, Ралица Калайджиева, Тереза Донева, трио, квинтет, квартет и т.н.Физическата активност е основен елемент от здравословния начин на живот. Прекрасните танцьори от „Па де Кре“ показаха това чрез своите сценични изяви.

Росица Ранчева