49 картини разкриват необятния свят на артиста и човека Злати Златев

На 2 септември 2022 г., денят в който старозагорският художник Злати Златев би навършил 80 години, Представителството на СБХ в Стара Загора и Община Стара Загора откриха негова изложба. Много преди уточнения час, зала „Лубор Байер“ се изпълни с десетки колеги, приятели, ученици, студенти и просто любители на  изкуството на Златев, за да се срещнат с част от последното му творчество.

Повечето от майсторите на четката не пропуснаха да заявят размаха на художника, изобилието от цветове, познатия му стил, достигнал през последните години до  съвършенство. Има само три чернобели работи, които са негови сънища от детството му в родното село Прохорово. Изложбата грее в многообразие, настроение и красота.

Благодаря за присъствието Ви на изложбата на баща ми, каза в началото на събитието синът на юбиляра, също художник – живописец Георги Златев. – Поради обстоятелството, че баща ми Злати Златев вече го няма, реално аз избрах картините, които са поместени в изложбата, за да покажа това, което намерих в ателието му. Някои от тях бяха оставени върху стативите и като че ли всеки миг той ще отвори вратата, ще се върне и ще ги довърши. Някои от тях са без заглавия. Има платна, които не са показвани никога и никъде. Има някои известни платна, които баща ми беше заделил като собственост. Може би не е имал намерение нито да ги показва, нито да ги продава, но така или иначе попаднах на тях и смятам, че са много добри.

В ателието на баща ми има творби за най-малко 30 изложби. Говорим за папки 100/70 см. лист по лист, стотици листове. Костваше ми много усилия да ги сортирам. Това, което е пред Вас, според мене е най-доброто, което успях да намеря и с цялото ми старание да ги покажа в завършен вид.

Според мене, последните му творби са най- добри. Аз като артист също мога да ги сравнявам. На неговите 75-80 години, той явно се освободи от всякакви предразсъдъци, осъзнал е истините за живота, а и егото му вече е друго…

Отново благодари на всички присъстващи, които оказват внимание и уважение на Злати Златев като артист и човек“- сподели Георги Златев.

Радвам се, че направихме тази изложба,- каза д-р Милен Алагенски, председател на Представителството на старозагорските художници към Съюза на българските художници. – Това, което Георги Златев спомена, че ателието и апартаментът на семейство Златеви са пълни с много негови творби е факт. Предполагам, че настоящата изложба е първа от поредица, която ще последва. Предстои да бъде разгледано и творчеството му, да се направят каталози и т.н. Особено през последните години, Злати попадна в много активен творчески период. Точно живописта го мотивираше, вдъхновяваше и даваше смисъл на живота му.

Дни преди да се разболее и да почине, подготвяше голяма изложба във фоайето на операта. Няколко от показаните картини тук са именно за тази изложба.

Не може да се отрече фактът, че Злати липсва не само на групата на художниците, но и в общественото пространство като цяло. С творчеството си, той беше добре познат във всеки голям български град, и на национално ниво…Всички го познаваха. Всички го ценяха. В продължение на тези факти е и предложението ни до Общински съвет Стара Загора посмъртно да му бъде присъдено званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.

Говорим за Злати Златев като за голям артист, който имаше куража да покаже своя артистизъм пред публиката му. Той успя да се отдели от земното ниво и да стигне до особена духовност в изкуството си.

Нека всеки запази добрите си чувства и респект към Злати Златев!“- каза в заключение д-р Милен Алагенски.

Изложбата може да се разгледа, а и харесаните картини да се закупят до 14 септември 2022 г.

Росица Ранчева