Живописна изложба ще припомни за художника Злати Златев

На 2 септември 2022 г. в художествена зала „Лубор Байер“ – Стара Загора от 18:00 ч. ще бъде открита живописна изложба „Злати Златев“ (1942-2021). На този ден се навършват 80 години от рождението на художника. За този юбилей той се готвеше отдавна, но Ковида му изигра лоша шега. В края на миналата година го победи и му попречи да изпълни намеренията си.

Неговият син -живописецът Георги Златев и Представителството на старозагорските художници с предстоящата изложба правят този реверанс към човека и твореца, който остави дълбока диря в културния живот на Стара Загора и на изобразителното изкуство като цяло.

На изложбата ще покажем най-доброто, което успях да намеря в ателието на баща ми, а не само последните му работи – сподели за читателите на Долап.бг Георги Златев.- Ще има някои от тях – без подпис, без дата, без заглавия, но са много хубави. Ще се съберат около 50 работи.

Баща ми има няколко периода в творчеството си. Намерих много хубави живописни неща, които по една или друга причина или не ги е продал, или си ги е пазил за себе си. Ще има само две работи с въглен, всичко останало ще е цветно.

Оказа се, че баща ми има много голяма и трайна връзка с поетите и писателите. Десетки са творбите му, посветени на творчеството на даден поет или на негово стихотворение. Може би не се знае, че е списал стихове. Събрани са в отделна папка, която след време ще издадем в стихосбирка“.

Георги Златев сподели още, че публиката ще види картини, приготвени от Злати Златев за юбилейната изложба -подредени, с етикетчета, готови за показване. Изложбата е замислена и договорена с директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов за фоайето на операта. Има няколко неща, предназначени специално за дарение на операта. Те са с колажи от балета, от представления и концерти.

Семейството на Злати Златев кани неговите приятели и колеги да се срещнат с изкуството му и да го споменат с добра дума.

Инициативен комитет с председател Милен Алагенски -председател на Представителството на старозагорските художници към Съюза на българските художници, предложи Злати Златев посмъртно да получи званието Почетен гражданин на Стара Загора. Решението на Общинския съвет ще стане ясно на 5 октомври, Денят на Стара Загора.

Росица Ранчева