Андрей и Мария пред Долап.бг – за цветния и вкусен живот в Стара Загора и по света

Когато в Гугъл напишете Андрей Андреев, веднага изскача сайтът https://www.andrey-andreev.com/. Забелязала съм го много отдавна, преди години като сайт с изискани пътеписи и снимки към тях. В статиите му не се разказва просто за посетени места, а за преживяването, което носят в душите на посетилите ги.

Какво беше учудването ми, че Андрей Андреев се оказа администратор на Фейсбук група Вкусно в Стара Загора?! Оттам усетих, че авторът-пътешественик се е установил в Града на липите и пак съвпадение – пише за тази част от града, която също ми е интересна и искам да опозная.

След бърза размяна на информация, се виждаме с Андрей Андреев и съпругата му Мария, които от септември миналата година наистина живеят в Стара Загора. Колко хубаво е да познаваш млади и креативни хора, които дават цвят на този град. И двамата имат свои професии, но правят и блога с много любов. Андрей е строителен инженер, Мария се занимава с дигитален маркетинг, по професия е журналист. Имат две малки феи на 7 и 3 години.

Какво е първото интересно място, което открихте в Стара Загора, когато се преместихте?

Ресторантът  „Le Chef“ avec  Ivan Agafinov. Но със сигурност и да няма въпрос, ще разкажа КАК се преместихме тук, защото е по-интересно.

Миналата година с Андрей по време на пандемията, март месец, отиваме на гости на приятел в Малта – лежерно, не сме си взели нито лаптоп, нито нищо – така, да се разходим и се прибираме. Трябваше да минем тестове, ние бяхме уверени, с ваксини…Правим си тест и хоп, единият тест е положителен и съответно 15 дни карантина в Малта!  Много добре си изкарахме. Открихме как там е супер спокойно, столицата Валета е малък град, а в същото време има всичко. Затова, като се върнахме, сякаш се спогледахме и решихме, че ще се преместим в Стара Загора. Има къде да живеем, в семейно жилище, колко да е сложно?! Взехме решението и на следващата седмица вече започнахме да правим ремонт.

За важните исторически обекти тук бяхме написали и статия преди няколко години. Сега ни е интересно да откриваме места за хранене, ресторанти, сладкарници, кафенета и т.н. И съответно едно от първите „открития” бе ресторантът „Le Chef“ avec Ivan Agafinov . Интересното, което открихме също е, че в Стара Загора има търсене и пазар на такива неща, но тях по някаква причина ги няма – самите места – и това е много странно.

Преди години едно момче, завършващо Езиковата гимназия ми каза „Този град е за хора до 18 и над 40 години”. Вие съгласни ли сте?

Андрей: Така е, но все пак трябва да натрупаш опит, да направиш контакти и тогава да се върнеш и да ги донесеш. Между 18 и 40 години се трупа опит и тогава решаваш къде ще живееш.

Или за да си отгледате децата тук….

Мария: На нас не ни е единствена цел да си отгледаме децата тук, а да се развиваме и да правим нещо, което ни е приятно и се чувстваме добре. Наистина, ако не си бил на места, където да натрупаш знания и умения,  е по-трудно да започнеш отнякъде. Малко или много всички, които през по-голямата част от живота си са живели в този град, влизат в някакви релси. Винаги е полезно да видиш нещо ново, да научиш нещо ново, да погледнеш от друга гледна точка. Ние двамата сме били по над 15 години в София, през това време и сме пътували много и върнали се тук, рязко виждаме как възможностите валят, валят, но хората по някаква причина не ги виждат или се притесняват да ги хванат.

От колко години пишете в този страхотен  блог? Канят ли ви на туристически обиколки, за които да пишете после?

Мария: От 2011 г. и аз съм вече почти на щат. Да, канят ни и така сме били 4-5 пъти в Италия, ходихме в Египет тази година, на круиз в Гърция отново тази година. В последните години ни канят доста.

А как ви се струва културният живот в Стара Загора?

Андрей: Като за размера на града е добре, според мен. Харесва ми че Общината, Операта, Театрите, Библиотеката правят много неща, че има колаборация между всичките интереси на хората. Следим Филмовия фестивал, на Нова година задължително сме на Празничния концерт в Операта, много харесваме концертите на открито.

Мария: Страхотно е, че има много събития в града и голяма част от тях са много достъпни и безплатни – примерно Джаз фестивалът, Кино фестивалът „Златната липа”. Хубаво  е, че и за деца има много културни и образователни възможности в града и пак са много достъпни.

Разговорът минава неусетно и разбирам, че Мария и Андрей готвят много и хубаво вкъщи и ходят на други места от Вкусно в Стара Загора, където могат да ги изненадат с още по-хубава храна. Разбирам, че едно тяхно пътешествие, описано в блога https://www.andrey-andreev.com/, струва поне месец предварителна подготовка и кореспонденция с местата, които планират да посетят, снимат и пишат.

Да, в крайна сметка резултатът, видим е : първокласно разказана с думи и снимки история, която пренася читателя в свят на красотата, която все не достига и все ни влече като магнит.

Уляна Кьосева

Снимки Личен архив