На 6 септември 2022 г. с концерт на Лили Иванова Летният театър на Стара Загора ще бъде открит

„Няма никаква причина на 6 септември 2022 г. от 20:30 ч. , напълно реновираният Летен театър на Стара Загора да бъде открит подобаващо с концерт на най-голямата българска певица Лили Иванова“. Това каза днес пред Долап.бг Милена Желева, ресорен зам.кмет по култура на Община Стара Загора.- Всички основни дейности са готови, правят се довършителни работи. В момента се вземат необходимите документи от Министерство на културата – от НИНКН. Предстои поставяне на седалките, които са доставени и стоят на склад в тировете. Те се поставят за 1-2 дни. Доставени са преди повече от месец. Днес-утре ще бъде поставена мебелировката в съблекалните и гримьорните“.

Според г-жа Желева осветлението е базово. Всеки състав ще си наема или ще използва собствена осветителна и озвучителна техника за всяко представление или концерт. В този смисъл техническият персонал за концерта на Лили Иванова още предния ден ще монтира необходимата техника и осветление.

Летният театър е общинска база и за стопанисването й ще се приложат всички охранителни мерки по най-добрия начин.

Репортерската ни проверка днес, към 8:00 ч. показа, че в Летния театър се работи усилено по много посоки. Плоскостите върху масивната козирка са монтирани. Теренът е измит и почистен. Около 20-ина и повече работници почистваха района около театъра. Имаше вече засадени нови дръвчета на мястото на отстранените, поради заболяване или старост. Друга група довършваше новата ограда. Точно седмица остава до датата на откриване на модерното и атрактивно съоръжение, което явно до това време ще бъде доизкусурено.

Сградата е изцяло обновена, с нова козирка над сцената и оркестрината, за да се създаде уют и съвременни условия за провеждане на проявите. Изцяло е подновена и аудиторията с амфитеатрално разположени седалки, която ще се използва от публиката. 1647 са седящите места.Важна част от проекта е опазване на съществуващата дървесна растителност и обогатяване с нова. Тъй като Летният театър е разположен в парк „Митрополит Методий Кусев“, който е паметник на градинското и парково изкуство от национално значение и има историческа стойност.

Проектът за реконструкция на Летния театър с ръководител арх. Виктория Грозева, е дело на старозагорски екип с водещо участие на арх. Явор Янулов и ланд.арх. Корнелия Маторова. Той дава възможност това уникално място за старозагорци да придобие много по-добър вид, вписващ се в парковата среда и създавайки по-добри условия за провеждане на културни мероприятия на открито.

Началото на ремонта на Летния театър бе поставено на 21 март 2021 г. Срокът за изпълнение на реконструкцията беше 240 дни. Избраната фирма чрез обществена поръчка е ДЗЗД „ТЕАТЪР 2020“. Стойността на проекта е  3 072 754 лева, финансиран от Фонд за устойчиви градове. Общата площ на обекта е 3800 кв.м., от които 1330 кв.м. са зелени площи. Летният театър в парк „Митрополит Методий Кусев“ е открит през 1959 година и от тогава не е извършван цялостен ремонт.

Росица Ранчева