В „Селския двор не се кани“! Всеки е добре дошъл!

Втори ден не спират песните, свирните танците и веселбите на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ на Старозагорските минерални бани. Втори ден на двете сцени, пред журитата и многобройна публика се редят певци, свирачи и игралци. И втори ден портите на Селския двор са широко отворени за всеки, който иска и може да върне времето десетилетия назад и да представи обредите, обичаите, гозбите , облеклата, ръкоделията и пр. детайли от бита на българина.

Стопанка там е Емилия Петкова – дългогодишен читалищен секретар на Змейовското читалище „Пробуда“. Тук се слуша нейната дума. Тя командва, тя въвежда ред, представя участниците и съпровождащите ги лица – кметове на селища, председатели на читалища или пенсионерски клубове, учители, майстори занаятчии, обяснява подробно на винаги многобройни зяпачи и търпеливо изчакващи реда си участници в това незабравимо преживяване под вековните дъбови и букови дървеса.

Аз съм за втора година водеща в Селския двор с включени ястия, фолклор и традиционни занаяти, съобщи специално за читателите на Долап.бг Емилия Петкова.-

Празника открихме с тъпан и с глашатай, които минаха през портата на двора и събраха, както едно време е било, мало и голямо.

Тази година спечелихме проект към Национален фонд култура за организирането и реализирането на Селския двор на събора „Богородична стъпка“. Финансирането е на стойност  7800 лв. Поставили сме информационно табло и информационни табели какво включва проектът. Това са 15 павилиона с традиционни занаяти и инвентар, маси, столове, които остават собственост на читалището и ще ги ползваме за различни поводи“.

Цялата обстановка те потапя в едно сантиментално, отдавна отминало време на детски спомени и разкази – подредбите, станче за тъкане, носии от различни етнографски области, черги и престилки събирани от различни краища на България.

Някои от занаятите са позабравени, като например кошничарството. Шивачницата е много интересна, везбарството, грънчарството, да не говорим за Селската библиотека…Интересни са кътът на оръжията, воглаве с черешово топче“.

Посетителите на Селския двор имат възможност да видят и се докоснат до селския бит от далечното минало- как хората са живели. От дясна страна да подредени всякакви видове кошници, изваяни като произведения на изкуството. До тях са разположени манджите, хлябовете, баниците, плодове и орехи. До тях са пушкалата. По-нататък дълбочани показват обреди и обичаи и гошават с прясно печени самуни.

До тях пък змейовски жени и мъже чепкат вълна, разказват си масали и се заливат от смях. Следва работилница за кукли и ножарница, билкарница, павилион със запазена марка ракия от хрищенски райски ябълки и други хрищенски вкуснотии, баненски безплатен чай от билки…

Радка Караджова е библиотекарка в НЧ „Пробуда 1928“ село Сърневец. Заедно с едноименното читалище от село Сладък кладенец обслужват „Селската библиотека“. Най- интересното е, че който се спре и прояви интерес към изложените книги, харесаната му се подарява. Като любителка на книгите доста се порових из предложените над 100 заглавия и останах възхитена от това, което се предлага. На голямо табло е изложена Глаголическата азбука. Върху паралия е поставена плочка, върху която едно време се е пишело. Сега всеки може да си напише името или каквото пожелае върху нея с автентичен калем. Изложени са още стара пишеща машина, стар телефон и перфоратор, дори стара попивателна, за която децата не подозираха че съществува. А до попивателната – стара мастилница с мастило и дървена перодръжка с перо. На друга маса Общинска библиотека „Искра“ Казанлък гостува с описания на различни обреди и обичаи – сватби, кръщенета и др. и детско списание „Чатче“, издавано 1913/1914 г.

Вчера следобед на живо готвиха мастер-шефове от три читалища – Калитиново, Малка Верея и Преславен – с прочутите преславенски гюзлеми.

Днес сред павилионите преобладават танцови състави за автентичен фолклор, певчески групи и индивидуални изпълнители. Готвят се пак селски манджи и се опитват от желаещите. И разбира се настроението е великолепно…

Фестивалът продължава до 15:00 часа, когато ще бъдат обявени и наградени най-добрите участници в ХVІ Национален фолклорен тракийски събор „Богородична стъпка“.

Организатори са Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“, с подкрепата на Общество за фолклор, РЕКИЦ „Читалища“ и ОФА „Загоре“.

Росица Ранчева