Над 3000 участници пресътворяват Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

На 27 август 2022 г. в курортното селище Старозагорски минерални бани започна ХVІ издание на двудневния Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Преди 17 години двама видни тракийци Петра Мечева и Крум Георгиев, предложиха да се организира ежегодно този уникален празник на българския народен талант, на обредите и обичаите. Кметството и читалището на баните казаха „да“. Главен организатор и вдъхновител станаха Община Стара Загора – отдел „Култура“,  Тракийско дружество „Одринска епопея“, кметството на Старозагорските минерални бани и Съюза на тракийските българи в България.

И така с милост Божия и с покровителството на Света Богородица, това от Бога дадено райско кътче на земята, стана през годините притегателен център и знаково място на националния ни дух и култура. Едната сцена се удвои. Първоначално надпяванията и надиграванията минаваха за един ден. Сега и два дена не стигат. Програмата на двете сцени е 32 часа – нон стоп. Постепенно надграждането и разширяването на територията на събора се уголеми многократно. От няколко детски работилнички, сега броят им е 15 – от атрактивни, по-атрактивни. През последните няколко години приятели и почитатели набираше и „Селският двор“. Тази година, при домакинството на НЧ „Пробуда“ село Змейово и неговият секретар Емилия Петкова „Селският двор“ се превърна с истинско село с 15 разнообразни павилиона, всецяло свързани с бита на българина отпреди 100 и повече години. Препълнена е и чаршията на занаятите. Обогатена е програмата с участието и на други организации и институции. С други думи, ако човек тръгне да се разхожда и се спира пред сцените и щандовете, няма да му стигне един ден. А за хапване и пийване места има колкото щеш.

Конкурсните програми на двете сцени започнаха в 9:00 ч. По традиция официалното откриване стана в 11:00 ч. То се предхождаше от изпълнение на Общинския танцов състав „Стара Загора“ и Хора на Тракийско дружество „Одринска епопея“.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Йордан Карагеоргиев.

Официалните гости на събора бяха Милена Желева и Иванка Сотирова – зам.кметове на Община Стара Загора, Константин Премянов – председател на Съюза на Тракийските дружества в България, Цанко Атанасов – председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“- Стара Загора, председатели на тракийски дружества от Ямбол и Сливен, общински съветници от Общински съвет Стара Загора, инж. Станчо Станев -кметски наместник на Старозагорски минерални бани. Тук беше и Надежда Кутева – художник и носител на голямата награда от квадриналето „Митовете и легендите на моя народ“ и на редица награди в България и чужбина. Гости бяха и участници от Шестия международен арт-пленер „Безгранично изкуство“

Журито на двете сцени беше в състав доц. д-р Валентина Райчева от Институт по етнология и фолклористика от Етнографски музей при БАН, акад. Крум Георгиев – член на Международната академия за традиционно изкуство и Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“(1-ва сцена; гл. ас. д-р Петьо Кръстев – от Института по етнология и фолклористика от Етнографски музей при БАН, акад. Кирил Тодоров – композитор , главен художествен ръководител на Ансамбъл „Зорница“ и Енчо Енчев – главен художествен ръководител на Детски фолклорен ансамбъл „Загорчета“.

И тази година журито ще отличи най-добрите колективи и индивидуални изпълнители. Освен традиционните 50 дипломи за принос в съхранението и развитието на българския фолклор, ще бъдат отличени с плакети, медали, дипломи и грамоти най-добре представилите се деца индивидуални и колективни изпълнители.

Скъпи участници, поддръжници и любители на тракийския фолклор! Зад мен на сцената са голяма част от хората, които отдават много труд, сърце и енергия като организатори, за да бъдат тези дни изпълнени с вълшебството, което ще имате възможност да усетите през следващите часове и дни. Специално благодаря на Кметството на Старозагорските бани защото без тяхното сърцато домакинство, нищо от това нямаше да е възможно, каза във встъпителното си слово ресорният зам.кмет Милена Желева.

На тези сцени през двата дни ще се представят над 3000 участници. Нашата голяма цел, която заложихме още миналата година е, да протегнем ръката си към младите изпълнители, към децата, които ще имат мисията в бъдеще да продължат традициите , които по-възрастните певци и танцьори ще им предадат. Това е най-важното и това е мисията, заради която всички ние правим възможен този фестивал. Пожелавам Ви два дни, изпълнени с много положителни емоции. Бъдете здрави! Използвайте тези часове, за да бъдете с приятелите си и със семействата си. Това е важното, това е българското и това трябва да пренесем в бъдещето!

На добър час на фестивала!“- каза Милена Желева.

Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България определи Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ като едно от най-значимите събития в календара на тракийските дружества. Той благодари на всички, които поддържат жив интереса към националните традиции. От името на старозагорската организация той връчи най-високото тракийско отличие – Златен медал „Капитан Петко Войвода“ на акад. Крум Георгиев за цялостния му принос за запазване и разпространяване на фолклора и във връзка с неговата 90-годишнина..

Приветствам и благодаря на всички, които се включиха в организирането на ХVІ издание на Националния фолклорен събор „Богородична стъпка“. Благодаря на всички Вас, уважаеми участници в събитието, които дойдохте от цялата страна- от над 50 общини и 18 области – певчески и танцови състави, много детски формации и индивидуални изпълнители. Вие сте хората, които правите празника! Да сте живи и здрави! Чакаме Ви и догодина да ни дойдете на гости!

Откривам ХVІ Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ и нека музиката да започне веднага!- каза кметският наместник на Старозагорските минерални бани Станчо Станев.

Музиката започна“ с изпълнение на Ансамбъла за автентичен фолклор село Дълбоки, носител на златен медал от Националния събор Копривщица 2022 и на наградата на кмета на Община Стара Загора на първото издание на „Богородична стъпка“.

И се заредиха песни и танци на двете сцени. Още по-интересно беше на поляните, ширнали се под вековните дървета, където се срещат познати и непознати, показваха си стъпки на хора, запяваха се песни – да се научат думите, просвирваха се отсвири…Към пладне се разпънаха трапезите, замириса на топъл хляб и каквото Господ дал…Отделно от това кебапчийниците одимяваха с едни миризми, от които на човек му се поискваше да ги покрие и с бира „Загорка“. На Занаятчийската улица продават каквото си поискаш – от понички, варена и печена царевица, стотици видове шекери, до няколко вида луканки и пастарми, мед, козметика, дрехи, играчки, произведения на изкуството, книги, знамена и пр. и пр.

Селският двор е разположен в западната част на парка. Той включва 15 павилиона – ястия, фолклор и традиционни занаяти. На юг от него са 15-те детски работилници за сръчковци. Още по- на запад във водите на езерото бяха освободени зеленоглави патици от Спасителния център за диви животни. Три деца бяха щастливи да пуснат с ръцете си 3 керкенеза.

Програмата продължава през целия съботен ден. Вечерта е запазена за празничен концерт на Калина и Георги Германови, Недялко Недялков – кавал, Пейо Пеев – гъдулка, Ангел Димитров – китара, Живко Иванов – ударни, Стоименка Недялкова – вокал, Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. Началото му е 19.00 часа. По тъмно, небето ще озари огън, а по жаравата ще затанцуват нестинари.

В неделния ден ( 28 август) програмата и на двете сцени започва отново в 9.00 часа. Обявяването на отличените участници ще бъде в 15.00 часа. Общо 50 плакета за цялостен принос ще отидат в ръцете на хората, които горят със събора и правят съществуването му факт. Отново акцент е поставен върху най-малките таланти, които за първи път ще получат специални медали и грамоти.

Росица Ранчева