Непоказвани творби на Васил Бараков ще бъдат представени в Казанлък в изложбата „Територии на меланхолията“

Изложбата „Територии на меланхолията“, посветена на 120-ата годишнина от рождението на известния художник Васил Бараков, ще бъде открита в Художествената галерия в Казанлък на 29 август от 18:00 часа. Това съобщиха от културния институт. Куратор на изложбата е директорът на галерията д-р Пламен Петров, а събитието се реализира под патронажа на Министерството на културата и в партньорство с Българско национално радио. 

В експозицията публиката ще може да се срещне с повече от 90 творби на художника, някои от които никога не са показвани. Проектът е част от програмата на организираните от Община Казанлък ежегодни „Празници в долината на тракийските царе“.

Предстои и отпечатването на каталог, в който ще бъде представено цялото художествено наследство на автора, съхранявано в държавните художествени музеи в страната и в някои от големите частни колекции, посочват от културния институт. Каталогът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, а официалната му премиера ще бъде на първи ноември. 

Темата за меланхолията пронизва историята на изкуството и въобще на човешката култура. Макар и в началото думата да се употребява преди всичко за назоваване на тежко „депресивно разстройство“ на личността, още Аристотел провижда, че меланхолията и гениалността имат обща природа“, коментират от Художествената галерия. 

Васил Бараков е роден в Казанлък през 1902 година, а целият му житейски път минава в лишения, страдания и несгоди, посочват организаторите на изложбата. От първия до последния си творчески жест, авторът остава верен на тишината в изкуството си. „Изкуство като на никой друг български художник, което като че ли е създадено, мислено, сътворено с една-едничка съкровена цел – да се превърне в апотеоз на меланхолията“, коментират още от галерията. 

Изложбата „120 години от рождението на Васил Бараков. Територии на меланхолията“ е един визуален пътепис за живота и творчеството на художника. От галерията определят Васил Бараков като художник-явление, който не подражава на нищо, и посочват, че неговите картини са най-яркото свидетелство за това. 

След закриването на изложбата в Художествената галерия в Казанлък на 20 ноември, тя ще бъде представена в София във вид, адаптиран специално за едно от изложбените пространства на Съюза на българските художници, допълват организаторите. 

Ралица Стефанова/БТА