Днес е Световен ден на най-добрия и верен приятел на човека

На 26 август се отбелязва Световният ден на кучето. Този празник води началото си от САЩ, където за пръв път се чества през 2004 година. По случай Деня на кучето в много страни се организират различни инициативи с цел хората да бъдат грижовни не само към собствените си кучета, но и към останалите, които срещат в парка или на път за работа.

Кучето се превръща в неизменен спътник на човека още от дълбока древност. Интелигентни и възприемчиви същества, кучетата бързо се привързват към стопанина си, и са готови да го следват навсякъде. Любовта и предаността им не знае граници и доказателство за това е случаят с легендарното куче Хачико от породата акита ину, което продължава да чака своя собственик на гара Шибуя в Япония в продължение на девет години след неговата смърт. В памет на Хачико е издигнат паметник, символизиращ любов и вярност. Освен като пазители на дома и семейното имущество, четириногите помагат на незрящи хора, намират загубили се туристи в планината и се проявяват като дясната ръка на ловците.

Кучетата не са целия ни живот, но го изпълват изцяло. Те са предани, любящи и всеотдайни и независимо, че пакостите им понякога могат да изкарат човек извън равновесие, никой собственик на куче не би се разделил с най-добрия си приятел.

Знаете ли обаче всичко за вашия домашен любимец? Ето няколко любопитни факта за кучетата, които може би не знаете:

Едно възрастно куче има в устата си 42 зъба. Малките кученцата имат 28.

Кученцата от породата далматинец се раждат чисто бели. Техните петна започват да се появяват докато растат.

Благодарение на специална мембрана на очите, наречена тапетум луцидум, кучетата могат да виждат много добре в тъмното.

На света съществуват 703 чистокръвни породи кучета.

Най-малката порода куче в света е чихуахуа.

Най-голямата порода куче в света е ирландски вълкодав.

През 1957 г., куче на име Лайка, става първото живо същество летяло в космоса.

Кучетата имат около 1700 вкусови рецептора в устата си.

Обонянието на кучетата е до 100 000 пъти по-силно от това на човека.

Твърдението, че кучетата са далтонисти, е мит. Те виждат цветовете, просто не ги виждат по същия начин както ги виждат хората.

В Америка живеят най-много кучета.

Хрътките са най-бързите кучета. Те могат да достигнат скорост от близо 72 км. в час.

След потъването на Титаник са оцелели три кучета — един пекинез и два померана.

Басенджи е единственото куче в света, което не лае. То издава звук, напомнящ йодлер.

Кучетата имат усещане за време. Доказано е, че те знаят разликата между час и пет минути. Ако са обусловени от това, те могат да предскажат бъдещи събития, като например редовното време за разходка.

Вашето куче е умно като двегодишно дете! Някога се чудите защо децата на тази възраст изглежда имат специална връзка със семейното куче? Възможно е, защото говорят един и същ език, всъщност приблизително 250 думи и жестове.

Проучване твърди, че кучето Ви може истински да ревнува, когато вижда, че проявявате обич към друго същество.

Най-добрият приятел на човека! Отглеждането на куче и гледането в очите им отделя окситоцин (т.е. „хормонът на любовта“) не само за вас, но и за тях.

Салуки (Saluki) е най-старата порода кучета в света. Те се появяват в древните египетски гробници, датиращи от 2100 г. пр.н.е.

Дакелите първоначално са били отглеждани за борба с язовци.

Кучетата, които са кастрирани, живеят по-дълго от кучетата, които не са.

Повече от половината от всички президенти на САЩ притежават кучета.

Бездомните кучета в Русия са се научили как да се возят в метрото и да слизат на конкретни спирки в търсене на храна.

Вашето куче може да помирише чувствата Ви. Всъщност обонянието на вашето куче е приблизително 100 000 пъти по-добро от вашето. Така че не трябва да е шокиращо, че всъщност те могат да ухаят на неща като страх. Когато човек е уплашен, той се изпотява и кучето лесно може да го разбере.

Кучетата имат мокри носове, защото това спомага за усвояването на ухаещите химикали.

Кучетата могат да бъдат обучени да откриват рак и други заболявания при хората. Раковите клетки отделят различни метаболитни отпадни продукти от здравите клетки в човешкото тяло. Кучетата може дори да могат да издушат ракови клетки, просто чрез мирис на нечий дъх.

Имате ли куче, което изпитва тревожност за раздяла? Опитайте да оставите малко облекло с него, което сте носили. Доказано е, че ароматът, който оставяте на дрехите си, може да помогне за облекчаване на безпокойството при раздялата на кучето Ви. Крясъците депресират кучетата. Разбиващо сърцето ново проучване установява, че крещенето на кучетата ги наплашва дългосрочно.

Вашето куче внимателно избира идеалното място за тоалетна, защото предпочита да върви в съответствие с магнитното поле на Земята. 16. Замисляли ли сте се защо кучето Ви се извива на топка, когато спи? Всъщност е вековният инстинкт да се стоплят и да защитават жизненоважните органи, докато спят.
По случай Световния ден на кучето, британският вестник Daily Express предлага няколко любопитни факта за най-добрия приятел на човека:

Кучетата са първият опитомен от човека животински вид. Най-ранните свидетелства за отглеждането им като домашни любимци са отпреди 15 000 години.

Във Великобритания кучетата домашни любимци са 9,3 милиона. 25% от домакинствата в страната отглеждат минимум едно куче.

Най-ярката звезда на небосклона Сириус е известна и като „кучешката звезда“, тъй като се намира в съзвездието Голямо куче. Съзвездието „представлява“ митичното куче Лелапподарък от Зевс на Европа, дъщерята на финикийския цар Агенор.

Представителите на породата Норвежки лундехунд имат повече пръстчета на лапите от останалите кучета – минимум шест на всяка.

Множеството изследвания са показали, че кучетата са прекрасни терапевти и тяхното присъствие е способно да извади хора от състояние на депресия.

Единствените домашни любимци, които числено превъзхождат кучетата, са рибките.