Празник на пестила в Музей „Етъра“ на 3 и 4 септември

На 3 и 4 септември в музей „Етър“ се провежда „Празник на пестила“. Акцентите – приготвяне на пестил по традиционна рецепта, алея на вкусовете с базар и дегустации, демонстрации на занаяти и занятия, свързани с пестила – направа на кошници, калайдисване на съдове, изработване на дървени лъжици и бакърджийски изделия, Национално младежко надиграване с конкурсен характер „Етърски ритми“, фолклорни изпълнения, образователна игра с награди „Сливи с късмет“.

Целта е да бъде запозната широката публика със старата оригинална технология за производство на пестил – натурален продукт от сини сливи, местен специалитет на балканджиите, обясниха уредниците. През 2014 година пестилът, известен още като габровски шоколад, е получил международно признание и е бил включен в Световната книга на уникалните храни „Арка на вкусовете“. През трите дни от празника посетителите могат да наблюдават демонстрации на целия процес по приготвянето на пестил.

Майсторите от „Етър“ разказаха за технологията на приготвяне на пестила. В миналото балканджиите по поречието на Сивек са подбирали здрави, чисти, добре узрели, едри и месести сливи, насипвали ги в големи бакърени тави с вместимост от 200 до 300 килограма и ги сварявали на огън. Сварената и прецедена през дърмон или сито смес разливали равномерно върху букови дъски. Поливката от гъстата сливова каша с дебелина около 7-8 милиметра оставяли да се суши на силно слънце на двора. За два-три дни тя изсъхвала, а те сварявали нова каша и я разстилали върху първата смес. Тази операция се повтаряла неколкократно до получаване на желаната дебелина на пестила.

Добре изсъхналият пестил се обирал с огрибка. За по-лесно отлепване и за сладост в кашата се сипвали и няколко шепи джанки. Готовият пестил се навивал на руло и се съхранявал на сухо и проветриво. Около Коледа пестилът вече бил готов за консумация. Според записаните от уредниците спомени на стари габровци, те разказвали, че варели по 20 тона сливи, от които излизали 7 тона пестил. Добре изсушен и съхраняван при подходящи условия, пестилът има трайност до 10 години.

Демонстрации за приготвяне на пестил ще има и през двата празнични дни, а рецептата на натуралния продукт ще бъде предоставена на посетителите.