Луксозен фотоалбум показва строежа на паметника Бузлуджа

Навръх 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, който бе на 23 август, излезе на бял свят фото-албумът „Строи се монумент”. Луксозното издание разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян. „Строи се монумент” ще бъде официално представен пред казанлъшката публика на 30 август, вторник, от 18:00 часа в Художествената галерия и Исторически музей „Искра”.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1441м до 1432м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 г. – Август 1981 г.).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 ч. и от 13 до 16 ч., с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация. Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми. Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Източник https://www.kazanlak.com/news-37786.html?fbclid=IwAR0wLdh2IOWTbjrr6Xb8bCQXXlWOqDfmQV7_M9Z9RMoIsNFoe0CcYimOgmc