Първи летен събор организират малковерейци

НЧ „Св.св. Кирил и Методий – 1921“ и кметството на село Малка Верея организират Първи летен малковерейски събор. Събитието ще се състои на 20 август 2022 г., от 17:00 ч., на площада в селото.

Идеята за летен празник е от 2019 г., но поради Ковид кризите, намеренията се отложиха с две години, сподели за медията ни читалищният секретар Стела Халер.- Сега намерихме точното време – след обилната лятна работа да се поеме глътка въздух, да се отпуснат и порадват душите и сърцата“.

Сред направените предложенията за лятна проява най- напред се е котирало празникът да бъде посветен на първото грозде. Така ще се затвори цикълът от зарязването на лозите на Трифон Зарезан, когато е празникът на селото, до гроздобера и обредите, свързани с него, до виното – избиране на цар и пр., с което малковерейци са прочути в цяла България.

Решението обаче е, да се направи летен събор, което предполага по-широка тема – въобще за плодородието, на щедростта на земята и хората.

Ден преди събора читалищните активисти вече са стъкмили импровизирана сцена в битов стил – шарени черги, паралия, нощова, житен сноп, кошници с вълна, тикви, плитки с лук и чесън, разбира се и ранно малковерейско грозде.

За всеобщото веселие ще се погрижат фолклорни и певчески групи от селата Богомилово, Малко Кадиево, Сулица и Яворово. Музикален поздрав за всички гости ще отправят и талантливи деца от Малка Верея.

Програмата ще продължи Дуо Асус .

Поканени са и фирми, които предлагат бира-скара. Всъщност колко му трябва на човек да бъде щастлив?!

Организаторите на Първия летен малковерейски събор канят приятели и гости да се включат в празника.

Росица Ранчева