Лятно издание на Master of Art Film fest в Стара Загора

Филмовият фестивал MASTER OF ART е Международен филмов фестивал за документално кино за изкуство. В конкурсната програма участват филми за Архитектура, Дизайн и Мода, Изкуство и Власт, Изобразително изкуство, Литература, Музика и Танц, Съвременно изкуство, Театър и Кино, Фотография.

„Мисията на филмовия фестивал „Мастер оф Арт“ е да се превърне в алтернативна платформа на масовата култура, да създаде възможности и да спомогне за диалога и сътрудничеството между творците. Фестивалът е най-големият в Източна Европа форум за млади документалисти, изкушени да разказват вдъхновяващи истории за изкуството.“ – казва Найо Тицин–Директор на фестивала.

Събитието се случва за седма поредна година и лятното му издание в Стара Загора ще се проведе на открито в двора на Къщат а на Архитекта на ул. „Сава Силов“ 37.

ПРОГРАМА

23.08.2022 /вторник/ 20:00 ч. – „Кубрик за Кубрик/ Франция  / 2021 / 73мин.

режисьор: Грегъри Монро

Рядко трансцендентно пътуване из живота и филмите на легендарния Станли Кубрик, както не сме ги виждали преди. Съдържа непознати интервюта с гения.

 24.08.2022 /сряда/  20:00 ч.– „Брус Мау/ Канада/ 2021 / 76мин.

режисьори: Бенджи и Джоно Бергман

МАУ е първият пълнометражен документален филм за дизайнера визионер Брус Мау. Филмът изследва необичайното му творческо пътуване и изпълнените му с оптимизъм опити да реши най-сериозните проблеми на света със средствата на дизайна.

Разказана е историята на невероятната му кариера – от Мека до залите на MoMA, от Гватемала до Кока Кола. Да не пропускаме и най-важния му проект до момента – неговия собствен живот.

25.08.2022 /четвъртък/ 20:00 ч. – „Чърчил и филмовият магнат“ /Великобритания/ 2020 / 60 мин.

Режисьор: Джон Флит

Уинстън Чърчил е бил луд по киното – със сигурност повече от който и да било друг политик в историята. Но истинският мащаб на неговата употреба като военно оръжие, както и личното участие на Чърчил в кинобизнеса не са били изследвани досега. Преди Втората световна война един от най-влиятелните филмови продуценти – Александър Корда, наема Чърчил като сценарист и исторически консултант, с което полага началото на уникално сътрудничество. Чърчил редактира сценарии за продукциите на Корда и дори написва за него сценарий за епичен филм.

Когато избухва войната, тяхното сътрудничество става още по-неоценимо. Чърчил изпраща Корда на шпионска мисия в Холивуд с цел Америка да бъде въвлечена във войната.

Като използва неоткрити доскоро документи, този документален филм на режисьора Джон Флийт разкрива тази тайна мисия и приятелството зад нея.

29.08. /понеделник/ 20:00 ч.Тинторето: Един бунтовник във Венеция /Италия / 2019 / 90мин.

режисьор:Джузепе Доминго Романо

Със завладяващия дикторски глас на Хелена Бонъм Картър, този вдъхновяващ филм почита 500-годишнината от рождението на последния велик художник на Италианския ренесанс. Ще научим за съперничеството между най-значимите венециански творци на XVIв. – Тинторето, Тициан и Веронезе. Ще открием Венеция чрез живота и картините на Тинторето.

30.08./вторник/ 20:00 ч. Малък Сачмо / САЩ / 2021 / 52мин.

режисьор: Джон Александър

За целия свят Луис Армстронг е иконична личност – символ на музикален гений. За Шарън той е бил просто татко.

Имиджът на Армстронг през цялата му кариера е на изпълнител с безпрецедентен успех в света на белите хора. Но човекът зад неотразимата усмивка има своите желания, копнежи и любими неща. Може би най-близо до сърцето му е било детето, което той е скрил от света: дъщеря, обречена досега на живот в потайност.

Вход с билети: 7лв

Билетите ще бъдат в продажба на касата 1 час преди всяка прожекция.

Предварителни резервации на тел.: 0886 35 22 73