Кадифеното черно в графиките на Севдалина Проданова

На 16 август 2022 г. в изложбена зала „Лубор Байер“ в Стара Загора  бе открита открита самостоятелна изложба с графика на Севдалина Проданова.

„Преди 2 издания на Графичния форум в Стара Загора Севдалина Проданова спечели една от наградите  и по тази линия е при нас и прави самостоятелна изложба” – казва Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници-секция Стара Загора. И продължи: „Севдалина Проданова представя в изложбата си компютърно генериран дизайн  CGD на английски и няколко авторски, традиционни графики – в случая литография. Тъй като тя има инцидент с ръката преди няколко години, не може да работи класическа графика и се занимава с компютърна такава. Говорим за изображения, генерирани от нея самата на компютър и принтирани на един по-специален принтер и по-специална хартия. Произведенията й имат една матова дълбочина на черните стойности, които буквално „поглъщат” зрителя. В голяма част от колегите този вид графика предизвиква недоумение. За мен лично това е естественото развитие на графиката. Бих обобщил, че в изложбата ще видите страхотни рисунки с  особена дълбочина на черното, едно  кадифено черно, върху което никъде няма гланц и по-различен контраст” – обобщава Милен Алагенски.

Дребничка, скромна и с красив, тих глас,  авторката Севдалина Проданова сподели пред  Долап.бг за вдъхновението, с което е правила графиките в изложбата: ” Има определени графики, в които съм вмъкнала 2-3 отрязъци от снимки, по-точно обекти от престоя ми в Китай, където попаднах в едно магическо място, невероятна градина. Всяко  нещо съм рисувала, използвайки най-обикновен графичен таблет с писалка. Нещата, които правя, са изява на човешко чувство, на някакво преживяване. Картините ми са видени в някакви природни форми – в камъни, в скали ….и вече преработени от някакви мои асоциации.”

Изложбата на Севдалина Проданова е интелигентна, интересна, дълбока, поетична. Поезията в графиката е „разхладителна”, особено в летните жеги. Тя не е ликуваща като в картините с цветове, но е дълбока и фина в графиките.

На мен лично графиките на Севдалина Проданова ми изглеждат като превъзходни илюстрации на превъзходна поезия. Определено новата изложба обогатява много културния живот в Стара Загора в тези дни. Тя е различна, силна и стилна.

Непременно я разгледайте, ще бъде само две седмици в зала „Байер”!

Уляна Кьосева