Д-р Анриета Неделчева пред Долап.бг : „Кожните образувания и промени не са за пренебрегване, проследяването им и анализирането им от дерматолог е препоръчително“

Бих искала да и изпратя нашите въпроси от рубриката „Млади, красиви и талантливи”, но д-р Анриета Неделчева наистина няма никакво време да ми отговаря, убедих се с очите си. Лятото е натоварено в Дерматологичен кабинет „Д-р и Д-р Неделчеви” в Стара Загора.

И понеже имах лично преживяване, благополучно протекло и с успешен край в кабинета, мотивирана с 2 изречения от д-р Анриета Неделчева, реших че е необходимо точно в това време – времето на силна слънчева светлина и /за някои/ зверско придобиване на тен на плажа, да говорим за кожните образувания. „Даденост или придобити, те са най-често доброкачествени, но трябва да сме бдителни” – предупреждава в началото на разговора ни д-р Анриета Неделчева. Тя завършва „Медицина” в Тракийски университет, сега е лекар-специализант в една от най-добрите клиники в България. От години събира ценен опит в кабинета на своята майка- д-р Милена Неделчева, познат дерматолог в област Стара Загора с дългогодишна практика. И докато разкрасителните процедури като поставяне на филъри ботокс, конци, работа с лазери и така нататък, са по желание и въжделение на клиентите, кожните образувания, внимателното им наблюдение, разпознаването и лечението им е тема, задължителна за нашата обща интелигентност. Тема, която трябва да се коментира и по която не трябва да има неглижиране.

Това са темите, които коментираме с  д-р Анриета Неделчева:

Какво представляват кожните образувания? Какви видове са? От кои трябва да се притесняваме?Как се премахват и дали изобщо трябва да се пипат?

Правилно е да се използва терминът „кожни образувания”,  защото човек не прави разлика между брадавица, фибром, папилом, липом и т.н, а всъщност това са различни по своя произход  образувания и класификацията им е изключително голяма. Съответно те изискват и различно третиране. Имат различна прогресия, различна локализация, могат да създадат различен по своята същност дискомфорт, съответно и премахването им се осъществява чрез различна методика.

Реално погледнато брадавиците като образувания могат да бъдат класифицирани в няколко вида: стърчащи, плоски брадавици , плантарни /така популярният по народному „кокоши трън”/. Спецификата при плантарната брадавица например е,че тя се появява по ходила, длани, и расте навътре,тоест външно може да прилича само на мазол, но болката и дискомфортът, които може да създаде са изключително големи. При кокошия трън работим чрез криотерапия, което е процедура в два поредни дни и изисква съответната грижа от страна на пациента.

Бих искала да акцентирам върху половите брадавици. Те са един изключително срещан проблем, за който не се говори.Среща се при хора от всички възрасти, и при мъже, и при жени. Не се говори нито за тях, нито за полово предаваните болести, това все още е тема табу, въпреки постоянно заливащия ни поток от информация. Интимното здраве и образованост са изключително важни и хората не трябва да се притесняват и отлагат консултацията си с лекар. Това си е реален медицински проблем и категорично бих препоръчала – когато видите каквото и да е образувание в интимната област –дали брадавица, папилом, раничка и изобщо „нещо“, което не е типично, да не се притеснявате да запазите час при дерматолог. Папиломите се причиняват от човешки папилома-вирус и са заразни. Заедно с акушер-гинеколог , ние =следим за здравето на жената, тъй като някои групи от HPV вируса са доказано асоциирани с висок канцерогенен риск. Много често работим съвместно с  редица други специалисти, защото цялостното здраве на пациента е приоритетно в работата ни. Трябва да мислим за целия организъм, а не просто за единичен проблем.

Хората бъркат брадавици, фиброми, бенки…, не правят разликата. Това е напълно в компетентността на лекаря, който се обучава доста дълго в тази специалност. Но е желателно поне хората да имат ориентир.

Друг вид доброкачествено образувание, което се среща доста често, е фибромът. Тойсе състои от зрели съединително-тъканни елементи. Расте бавно, има блед розов цвят и ясно се разграничава от останалата кожа. Фибромите могат да бъдат твърди или меки, като меките често ги определят като торбовидни. Този вид доброкачествено образувание засяга и двата пола , като се разполага върху кожата по слабините, мишниците, шията, гърдите и кожни гънки.

Хемангиомите са друг вид образувания, които произхождат от кръвоносните съдове и имат червеникав цвят. Разграничават се от останалата повърхност с ясни граници, различни размери и форми. Макар че са безболезнени, хемангиомите са лесно раними и склонни към кървене. Често се появяват при момичета в детска възраст, а при възрастните отново по-често засягат представители на женския пол. Само ще спомена епидермалните кисти и няма да навлизам в повече подробности, защото едно интервю не би било достатъчно, за да изкоментираме цялата палитра от кожни проблеми.

-И сега, стигаме до така разпространените бенки, терминологично наречени „невуси”. Те  в повечето случаи са доброкачествени образувания. Важното тук е хората да запомнят за метода на „грозното патенце” – или правилото ABCDI.

Има хора, които имат много бенки. Това,което могат да направят е да ги оглеждат периодично в банята и ако видят промяна в тях, да отидат на дерматолог и да направят консултация. Промените са именно -промяна на симетрия, размер, цвят, диаметър и еволюция. Защо? Заради превенцията от меланом (най-агресивният рак) – раковите кожни образувания, хванати в ранен стадий, са лечими. Следете не само своята кожа, но и кожата на вашите близки и семейство. Имаме доста случаи на „хванати на време“ преканцерозни и канцерозни състояния като базоцелуларен карцином, спиноцелуларен карцином и ранни форми на дисплазия, именно защото близък човек е видял промяната и е настоял за консултация с дерматолог.

Как се лекуват или премахват  кожните образувания?

Повечето кожни образувания са доброкачествени и създават изцяло естетически дискомфорт. Премахването им се осъществява по няколко метода – топлинна обработка с лазер, с електрокоагулатор, криотерапия с течен азот и хирургически. Кой метод ще се използва, е по преценка на лекар . В нашия кабинет се занимаваме се и с дерматохирургия в малки обеми. Слага се местна анестезия, подобна на зъболекарска упойка, и нищо не се усеща. Процедурата продължава от 20 минути до два часа спрямо сложността на работа. Има различни видове шевове и конци, които се свалят след няколко дни.  При работа с лазери и електрокоагулатор, отново се поставя местна анестезия, образуват се корички, на мястото на обработка, които падат до 10/15 дни. При работа с азот, се наблюдава изразен еритем и оток, до образуване на мехури и отново изисква подходяща грижа, която обсъждаме на място с пациентите си.

И пак искам да подчертая, защото вниманието ви трябва да е специално – кожата е най-големият човешки орган! Кожните образувания са огромна „палитра” и са много различни по своята същност – бенки, брадавици, фиброми, атероми, хемангиоми, липоми, кисти….Разпознават се при нас със специален преглед с подходяща лупа, уред дерматоскоп и премахването им също е по различен начин .  Ако твърде бързо се разрастват, ако кървят, зачервени са, се правят и допълнителни изследвания. Медикаменти за премахване през устата няма, за жалост трябва да се лекуват механично с подходящата апаратура и техника на работа.

Затова: Нека следим бенките си, защото случаите на злокачествени образувания няма възраст – меланомът се среща и при 15-16 годишни деца, изключителното„подмладяване” на тези случаи в ранна възраст е водеща тема на повечето конгреси, на които вземам участие. Отговорността за здравето ни е на нас самите, особено когато става въпрос за кожа – орган, който всеки пациент може да види с невъоръжено око, без специална апаратура. Съответно при съмнения консултацията може да бъде и животоспасяваща. Което, разбира се, не е основание да се притеснявате за всичко, което видите и да се сугестирате, да си създавате напрежение и стрес.
Просто имайте едно на ум, ако имате въпроси , ги задавайте. Не подценявайте нищо. Естетиката в дерматологията е прекрасна насоченост, в която всички имат безспорен интерес. Но всъщност дерматологията далеч не е само естетика като ботокс и филъри. Напротив. Имаме десетки дерматологични пациенти, доста сложни случаи, трудни за лечение кожни проблеми, работим и много по отстраняване на различни кожни образувания, каквато е и тематиката на разговора ни днес. Надявам се, лично се убеди, че процедурите не са толкова страшни, колкото си си го представяла. Нека и хората да не се притесняват и да не отлагат своя час при лекар.

Въпросите постави Уляна Кьосева