Богата съпътстваща програма предлага фолклорният събор „Богородична стъпка“

Любителите на фолклора ще имат възможност да се насладят на песни, танци, обичаи, обреди и богата съпътстваща програма на XVI Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. На 27 и 28 август 2022г. в курортното селище Старозагорски минерални бани ще се състои празникът на народното творчество.

И в двата дни конкурсната програма и на двете сцени започва в 9:00 ч. Направени са над 170 заявки на състави и индивидуални изпълнители от цялата страна. Официалното откриване ще бъде на 27 август от 11.00 часа на сцената под сянката на вековните дървета в центъра. Детските формации и индивидуални участници ще се представят пред  журито и в двата конкурсни дни от 13.00 часа на 1-ва сцена.

От 19.00 часа, на същото място ще започне празничният концерт с участието на Калина и Георги Германови, Недялко Недялков – кавал, Пейо Пеев – гъдулка, Ангел Димитров – китара, Живко Иванов – ударни, Стоименка Недялкова – вокал, Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. Традицията повелява съботната вечер да бъде озарена от огън, а по жаравата да играят нестинари.

Обявяването на отличените участници ще бъде в неделя в 15.00 часа.

Безспорно една от най-интересните атракции на събора е селският двор, а мотото е „На селски двор не се кани“. Колоритът на живата традиция ще бъде предаден чрез Школо за народни песни и хора, работилници и демонстрации на везбарство, ножарство, грънчарство, кошничарство, шивачница, билкарница, плетачница, чепканица и предачница. Ще има кулинарни изкушения от старите обични бабини тефтери – дегустация на мекици, боб по селски, преславенски гюзлеми, специална ракия от райски ябълки и още…

По време на събора ще бъде наредена и фото изложба „Старинни занаяти“.

Хайдушко сборище ще покаже старинни оръжия. Посетителите ще могат да се докоснат до старите ракли – автентични народни носии и аксесоари.  

Ще има още Детски пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички”, народни игри за малки и големи, занаятчийска чаршия, уроци по танци, викторина с награди и разбира се – безплатно посещение до природния феномен „Богородична стъпка“.

Красита Кънева