Голяма Богородица е! Близо 8000 старозагорки имат имен ден!

Божията майка е покровителка на майчинството, жените и семейното огнище

Днес е Голяма Богородица. На този ден църквата почита св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Успение на Пресвета Богородица е един от 12-те големи християнски празници и се отбелязва на 15 август от православни и католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си.

Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва.
Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт — т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги. Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната й плащеница.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми. На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба.

На най-големия летен църковен празник Успение на Пресвета Богородица, близо 8 хиляди са имениците в община Стара Загора. Това сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“. Името Мария носят 3708 дами, а Марийка – 810. Кратките варианти – Мима и Мара, носят съответно – 181 и 90 старозагорки. С името Мика се представят 5 жени, с Мери – 7, а с Маша – 11. Свой празник имат и Мариана – 621, и Марияна – 505. С мъжкия вариант на името са 207 – Мариян, както и 86 с Мариан.  

На Голяма Богородица за имен ден ще приемат поздрави още 190 дами, които носят името Мариета, както и 167 с име Мариела.

Макар че Марин и Марина отбелязват имен ден и на 17 юли, голяма част от тях черпят и на 15 август. В старозагорско с мъжкия вариант са 392 господа, а дамите са 218. Имен ден празнуват още Панайот (65), Преслав  (65) и Преслава  (64).

Честит и благословен празник на имениците и на всички, които почитат Божията майка!

Долап.бг