Очаквайте празник на здравословния начин на живот „Прегърни здравето“

Празник на здравословния начин на живот „Прегърни здравето“ ще се проведе на 3 септември 2022 г. от 10:00 до 14:00 часа в парк „Артилерийски“, Стара Загора.

Организаторите са подготвили богата музикална и танцова програма; Творчески работилници за здравословното хранене, забавни игри и викторини с награди за децата; Фермерски пазар с продукти на местни производители; Полезни съвети и демонстрации от водещи лектори и диетолози и РЗИ -Стара Загора.

Събитието е част от проекта на Балетна школа „Па де Кре“ „Танцът е здраве“ по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство“ на Национален фонд култура и с подкрепата на Община Стара Загора.

Балетна школа „ПА ДЕ КРЕ“ Стара Загора с ръководител и балетен педагог Кремена Костова-Гайдарова, спечели проект „Танцът е здраве“ – Договор № LI 159-89/2021, за превенция и борба с наднорменото тегло и детското затлъстяване по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство 2021“ . Финансовата подкрепа е на Национален фонд „Култура“ на стойност 15 000 лева.

Той има за цел да промотира здравословния начин на живот чрез въвеждане на културно-образователна програма, развиваща физическата активност сред 20 деца на възраст от 7-10 години от общообразователните училища в Стара Загора и региона. Чрез реализирането на проекта организацията ще въздейства на проблема с детското затлъстяване, чийто процент се покачва драстично последните десетилетия, а пандемията от COVID-19 го влошава допълнително.

Проектът предоставя безплатна възможност на 20 ученици трайно да се докоснат до магията на балета чрез безплатни занятия, като начин за подобряване на здравето и физическото развитие сред подрастващите, възможност за себеизразяване и самоизява, стимулиране на творческото мислене, креативността и артистичността, насърчаване на ангажираността, самодисциплина и отговорност.

В продължение на девет месеца учениците ще имат ежеседмични уроци по балет с квалифицирани балетни педагози и упражнения за обща физическа подготовка. Залата, в която ще се провеждат занятията отговаря на изискванията за разположение, квадратура и професионално оборудване.

Една от дейностите, предвидена в проекта е провеждането на събитието „Прегърни здравето“ за широката общественост, в рамките на което участниците по проекта ще имат възможност за изява.

Долап.бг