Над 550 ученици се учат в летните школи на Фондация „Миню Балкански“

И това лято ученици от всички краища на България и чужбина се събират в старозагорското село Оряховица, за да учат, да общуват заедно, да станат приятели. Социалният принос също е забележителен. Вече 15 години организатор и вдъхновител на тези паметни и безкрайно полезни събития е Фондация „Миню Балкански“. Участниците са на възраст 10-18 години. Основно изискване е да проявяват изключителни интереси и мотивация.

Нашата цел е да пробудим жив интерес и жажда за научни знания, за гражданско образование, култура и изкуства в децата и младежите, – обяснява Яна Ковачева, завеждаща учебните дейности на организацията.-За да постигнем целите си сме поканили за ръководители на школите изтъкнати професори и педагози, подготвящи участници в национални и международни състезания и олимпиади като Теодосий Теодосиев, Никола Каравасилев, проф. Сава Гроздев, проф. Росен Николаев, проф. Веселин Ненков, Ирина Шаркова, Любомир Любенов, Надя Кискинова, Диман Михнев, Ивайло Хартарски, Богдан Станков, Любен Личев, Виолета Найденова, а също така и архитекти, физици и химици, информатици, астрономи, завършили престижни университети и висши училища в Европа и САЩ, работещи в световно известни фирми. При нас е винаги полезно и забавно“ , каза г-жа Ковачева.

През годините с много голям интерес се наложиха летните школи по експериментална физика и астрономия; забавна математика; финансова математика; крипто математика; експериментална физика; роботика; „Аз и голямата химия“.

Тази година за първи път се организира и проведе Школа по изграждане на лидерски умения, защото лидерството и уменията за работа в екип се оказват най-ценния потенциал в човешката личност. Важно е децата да усвояват тези умения от ранна възраст, за да могат да правят сами успешни избори на всеки етап от развитието си.

Не са забравени и учениците, които искат да усъвършенстват знанията и уменията си по френски език и английски език . Езиковите школи на френски език предоставят уникалната възможност участниците да общуват и се упражняват с преподаватели французи – известни френски педагози, журналисти, университетски преподаватели с голям опит в преподаването на чужденци. Английски език се учи с утвърдени преподаватели, реализирали множество световни образователни проекти.

До края на лятото предстои провеждане на още три школи: Комбинаторна математика; Информатика и облачни технологии; Архитектура и дизайн.

Накрая на школите участниците получават сертификати за участие.

На 26, 27 и 28 август 2022 г. ще бъде отчетен конкурсът по математика и по физика „Проф. Минко Балкански“.

Росица Ранчева