Вкусен урок как да се храним здравословно предаде Евгения Пекова

Няколко десетки старозагорци присъстваха на урок по здравословно хранене на 13 август 2022 г. в Градската градина. Слушатели бяха млади и стари, но най-многобройни бяха майките с малки деца.  Лектор беше Евгения Пекова, позната в града като секретар на читалище „Родина“, културолог и историк, която от 27 години се е посветила на здравословното хранене.

Г-жа Пекова сподели ,че това е нейната мисия в живота. Преживяла е тежко заболяване и разбира , че храната е здраве.

„Най-добрият начин да се храним здравословно е като се научим да слушаме тялото си.  Трябва да разбереш коя е възможно най-здравословната диета за теб. И най-важното е да не спираме да експериментираме“, препоръча Евгения Панова.

Тя приготви гофрети с нахутено и овесено брашно и постави куп подправки. За здраве. Сред тях беше зелена самардала, известна още като старозагорска, ким, може би, най-старата подправка на света, която в Азия я дават на клиентите на заведенията заедно със сметката и нигела – черното злато, което е описано в Корана като лек за 100 болести. Открито е в гробницата на фараона Тутанкамон в Египет.

Гофретите, приготвени само за пет минути, зарадваха децата, а майките установиха колко вкусна може да бъде здравословната храна.

Урокът по здравословно хранене е организиран от Туристическия информационен център и финансиран от Община Стара Загора.

Д-р Румяна Лечева/БТА