На плаж през 18-ти и 19-ти век

През 18-ти и 19-ти век дамите не са можели просто да облекат банските си и да се затичат към морските вълни, както го правят днес. Имало е определени крайбрежни етикети, които трябва да се спазват и да се поддържа приличие. Да бъдат видени в банските им костюми от представители на срещуположният пол е било нещо нечувано, невиждано и недопустимо.

За да помогне на жените да запазят своята скромност и достойнство, е разработено просто изобретение , наречено „машина на къпането“. Машината за къпане прилича на дървена съблекалня, често срещана на плажовете, но по-голяма по размер, издигната на колела и със стъпала, водещи към вътрешността. Жената, която ще се къпе, влиза в малката стая на машината, докато е на плажа, облечена в уличните си дрехи. В уединението на машината тя се преоблича в дрехите си за къпане, които са изключително скромни в сравнение с днешните стандарти и поставя ежедневните си дрехи в повдигнато отделение, за да останат сухи.

След това машината за къпане се въвежда във водата от коне, а понякога и от човешка сила. След като кочияшът се отдалечи, къпещият се може да излезе от машината, използвайки врата, която гледа далеч от любопитните очи на плажа. Някои машини дори са оборудвани с платна на палатка, която може да се спуска във водата, създавайки частна зона за къпане за плувкинята. Плувкините обикновено са ескортирани от силна жена, чиято работа е да помага на дамата да влезе и излезе от машината и след това да се върне обратно в нея. Ако къпещата се не може да плува, около кръста й се връзва здрава връв, която е прикрепена към машината, за да се гарантира, че няма да бъде отнесена от теченията. След като къпането приключи, тя се връща в каретата, изсушава се и отново се преоблича в ежедневните си дрехи. Докато се преоблича, къпещата се може да сигнализира на кочияша с малко флагче, че е готова да се върне обратно на брега. След това каретата е изтегляна обратно към брега.

Машините за къпане дебютират във Великобритания около 1750 г. и се разпространяват в Съединените щати, Франция и Германия. Изобретението често се приписва на Бенджамин Бийл, квакер и производител на ръкавици и бричове, който живее в Маргейт, крайбрежен морски курорт в Англия. Всъщност има доказателства за съществуването на машината за къпане поне петнадесет години преди това, но Бенджамин Бийл допринася за дизайна на машината за къпане.

В най-ранните дни, преди да се наложи викторианското благоприличие, всъщност е било съвсем нормално както мъжете, така и жените да плуват голи. Тъй като моралните ценности се променят, голото плуване и дори смесеното къпане стават неприлични. Законното разделяне на зоните за къпане приключва във Великобритания през 1901 г. и машините за къпане намаляват бързо. С премахването на законите за къпане, мъжете и жените често започват да бъдат виждани да се возят заедно в тези машини и в началото на 20-те години на миналия век машините за къпане изчезват напълно.

Източник: На 1 клик