Фестивалът „Здравей,Здраве“ в Стара Загора за първи път с международно участие

Петото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ ще се проведе на 8 и 9  октомври от 9.30 до 20.00 часа на Античния форум в Стара Загора. И тази година той преминава под мотото ЕдинЕние, след прекъсване миналата година заради пандемичната обстановка.

Тазгодишното издание ще е вече и с международно участие. Ще ни гостува Гуру Йоги Тан от Малайзия” – съобщи Боряна Узунова, организатор на събитието. В Стара Загора ще са и популярните лектори Дамян Попхристов, Христо Нанев, Румен Стоилов и др.

Гуру Йоги Тан е роден в Малайзия и от ранна възраст развива желание за духовно развитие. По време на духовното си пътуване той пътува и практикува в Индия, Непал, Индонезия. Той е йогин от будизма Ваджраяна.

Гуру Йоги Тан е основател и духовен съветник на Обществото Буда Дарма Падмасамбава Малайзия. През 1993 г. Йоги Тан Ууй Енг отдава почит на Негово Светейшество Дунгсе Гараб Дордже Ринпоче. След това  Гуру Йоги Тан получава посвещението във Ваджраяна будизъм на линията Дуджом от Нйингма през 1996г. През 2005 г. Обществото Буда Дарма Падмасамбава Малайзия получава официален лиценз и става член на Ваджраяна Будистки съвет Малайзия (ВБСМ). Той иказва влияние за промяна на здравната система в Малайзия. През 2009 г. открива Център за подготовка на студенти по енергийна медицина там и е председател на Асоциацията на енергийните лечители. Има създадени организации за разпространение на духовното учение и последователи в Малайзия, Бали, Индонезия, Бруней и др.

Основните му дейности са насочени към изграждане на добродетелни и семейни ценности за постигане на мир и трайно щастие. Гуру Йоги Тан преподава мъдростта за Истината (Дарма) чрез учението за Светлина, Мир, Любов.

През 2010 година Гуру за първи път посещава България и остава впечатлен от енергията и красотата на страната ни. Скоро в него се проявява стремеж да допринесе за благото на държавата и хората в нея.

Фестивалът „Здравей, Здраве” популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве, като използва основно ресурсите на Стара Загора и за Стара Загора. Цели се създаване на  информираност и провокиране интереса на хората към здравословния начин на живот, като се представи широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и предотвратяване на заболявания и стимулиране използването на здравословни стоки и услуги. Фестивалът насърчава специалисти и експерти да представят методи с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение. „Здравей, Здраве!“ е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти, хора, занимаващи се с психологична помощ, създатели и производители на здравословни храни и добавки, треньори на лечебни двигателни техники, които представят един впечатляващ и завладяващ свят в полза за здравето.

„Здравей, здраве”, Стара Загора е начинание, което се реализира чрез доброволния труд на физически и юридически лица от Стара Загора, а и от цялата страна. Фестивалът се осъществява с неотменимото съдействие и подкрепа на Община Стара Загора,

Сцената на Античния форум ще предложи лекции на известни лица от българското общество, а обособената „малка сцена” традиционно ще предложи лекции с демонстрации на вече популярни оздравителни методики. Както и в предишните издания, ще има Детски кът с разнообразна програма и различни дейности за най-малките. Базарът на стоки и продукти, свързани със запазването и поддържането на здравето, ще бъде разположен по продължение на Античната улица. Зона за различни видове йога, практики, медитации и терапии също по традиция намира своето място на фестивала.