Творческа лаборатория „Поетите на Стара Загора“ – да вървиш по невървяни театрални пътеки

„Да освободиш въображенето си по неведоми пътища…Вашето въображение и тяхната, на актьорите  неистовост да вървят по невървяни театрални пътеки…” – тези думи на композитора Петър Цанков, един от основателите на Творческите лаборатории в Куклен театър-Стара Загора, прозвучаха в залата  на 3 август 2022 г.  много красиво и поетично и ги ползвам за заглавие, под което бих разказала впечатленията си от показа на 12-тата поред  Творческа лаборатория с ръководители Веселка Кунчева и Мариета Голомехова и композитора Милен Апостолов.

Наречена „Поетите на Стара Загора”, лабораторията представи работата на 5 екипа с 5 режисьори, 6 сценографи и 31 – всичките до един млади актьори от цялата страна.

Само първи екип откри театралния маратон на сцената на Камерна зала в Драматичен театър „Гео Милев”. Стихове и вдъхновение  от лириката на Николай Лилиев показаха реж. Милена Миланова, сценограф Рада Петрова-Андонова – актьори: Елица Матева, Таня Йоргова, Магдалена Славчева, Любен Чанев, Мариан Дулчев. Оригиналната сценография включваше игра с различни по формат огледала и образите на актьорите в тях. В противовес на нежните думи образите в огледалата не винаги бяха красиви. Но бяха много въздействащи, музиката – модерна и лирична.

Останалите 4 екипа представиха своите кратки пиеси /в рамките на 30 минути, както и първата/ на сцената на Куклен театър-Стара Загора.

Хумористично начало и интересна хрумка – заиграване с въжета и слама предложиха: режисьорът Цвети Пеняшки, сценограф Ясмин Манделли – актьори: Алек Чурчич, Ахмет Исмаил, Никол Василева, Антония Кундакова, Русита Боева, Светлозар Начев,  Волена Апостолова. Малко някак си  не ми се получи да свържа стих на Веселин Ханчев с това, което виждат очите. Но с душата си разбрах смисъла на единия етюд – връзката на майката с дъщерята с тази дъъълга сламена плитка.

Много ми хареса идеята на режисьора Ивана Бобойчева  и сценограф Тина Тодорова за „преяждането” с дрехи на съвременния човек, за консуматорството, за липсата на мярка в потреблението на каквото и да било . И идеята беше супер добре „вързана” със стиховете на Иван Груев. Една от силните симбиози на сцената, изпълнена от актьорите: Валентин Василев, Деница Дончева, Мелин Ердинч, Благовест Мицев, Радинела Тотева. Поезията на Иван Груев прозвуча почти като анамнеза на съвременността, много въздействащо!

Другата сполучлива хрумка – огромно количество по вид чадъри  на режисьора Йордан Тинков и  сценографа Георги Бараков с актьорите: Анна-Валерия Гостанян, Мария Пенчева, Стефан Мараджиев, Валентин Методиев, Гергана Либова, Ива Караманчева! Стихове на Стойчо Стойчев и Иван Груев, внушение за тълпата и различния, за самотата, за приемането и неприемането…

И последна бе пиесата с най-тежка сценография, както обяви директора на Кукления театър Дарин Петков и почакахме отвън на по цигара време, докато се построи сцената. Тенекиени тръби се полюшваха на металната чига като огромни чанове, от които актьорите изтръгваха звуци, както и от различни по големина тенекиени варели. Интересна хрумка и актьори, доведени в етюдите си до краен предел на емоцията. Това е решението на  режисьора  Ивайло Ненов, сценографи: Екатерина Андреева и Ива Славкова – актьори: Диляна Спасова, Мартин Димов, Таня Георгиева, Иван-Александър Дойчев, Латина Беровска, Марио Топалов.

Една вълнуваща сряда вечер. Актьори, които от войници на режисьора са вече режисьори. Тази тяхна задача е тип „Контролирана отговорност” от Веселка Кунчева, която и този път, само че в ролята на ментор, показва че въображението й е „заразно” в абсолютно най-добрия смисъл на думата. Работата на младите сценографи пък, ръководена от Мариета Голомехова, поражда  безкрайно любопитство към различните материали, материи, вещи и форми, които излизат от обикновената си употреба и заживяват необикновен живот.

Радостна бе силната посещаемост в деня на показа. Необикновената ценност е, че почти 50 на брой участници в лабораторията успяха да се докоснат не просто, а и да осмислят и се оставят да ги развълнува поетичното богатство на Стара Загора. Така че да предадат мислите и емоциите си на публиката. И да я поведат по невървяни театрални пътеки.

Уляна Кьосева

Снимки Йова Петкова от представлението на Екип 1 на Камерна сцена в ДТ“Гео Милев“

Снимки от Александър Богдан-Томпсън от останалите спектакли ТУК https://www.facebook.com/photo?fbid=5487798721298840&set=pcb.5487814231297289